1 Okt 2010 kl: 00:00

Uppstickarna 2010 – hela listan 1-25

 

1. Ben Gorham, 33, parfymkreatör och grundare, Byredo
Från proffsbasket till konstskolestudier till doftljusstöpande hemma i köket på Södermalm
. För fyra år sedan startade årets Uppstickare sitt företag Byredo vars lyxdofter i dag säljs i 22 länder. Idag är han ett världsnamn inom parfymbranschen och fortsätter sitt väldoftande segertåg över hela världen i knivskarp konkurrens. Möt Ben Gorham, Sveriges första parfymkung.
Läs mer

2. Anna Karlsson, 35, NO-lärare, Viktor rydbergs samskola
Att podcasta en lektion eller svara på elevers frågor på Facebook hör till vardagen för Anna Karlsson. Hon har nyligen kommit hem från världsfinalen av Innovative Teacher Awards i Sydafrika där hon korats till den tredje mest innovativa matte- och NO-läraren i hela världen. Till vardags finns hon på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm. Och som sagt på Facebook, Twitter och Msn.
Läs mer

3. Lina Thomsgård, 32, Rättviseförmedlingen
Till vardags är hon PR-konsult med egna byrån Frau, som företräder bland andra Robyn. Dessutom dj:ar hon med Chapel Hill Crew. Men den största bedriften i år ligger i hennes senaste projekt: Den ideella organisationen Rättviseförmedlingen, där vem som helst kan be om och ge tips på personer som inte är de mest typiska för sitt sammanhang, eller som är underrepresenterat i kön eller grupp. I skrivande stund har gruppen över 20 000 anhängare på Facebook.
Läs mer

5. Nadir ”Red One” Khayat, 37, musikproducent och delägare, Red one konvict
Den marockansk/svenska musikproducenten är antagligen ett av våra största namn inom musikproduktion sedan Max Martin – ändå är det få som känner till hans riktiga namn. Red One har producerat låtar tillsammans med artister som Akon, Backstreet Boys och Lady Gaga, där låten Bad romance kanske är den mest kända på senare tid. I år lanserade han dessutom, tillsammans med bland andra Peter Swartling, tjejgruppen Love generation.
Läs mer

6. Birgitta Ohlsson, 35, EU-minister
I år blev folkpartisten Birgitta Ohlsson Sveriges EU-minister – bara det är en stor grej. Då gick hon ut med att hon ville driva frågor som jordbruksstödet, prostitution och behandling av romerna – och stack raskt ut hakan genom att kritisera Frankrike för det sistnämnda. Lägg därtill att hon gett svar på tal till alla som har ifrågasatt att hon var gravid samtidigt som hon fick EU-ministerposten. ”Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaurie”, förklarade hon själv på sin blogg.
Läs mer

7. Petra Lilja, 37, & Jenny Nordberg, 32, entreprenörer och designers, Apokalyps labotek
Redan sedan starten av deras designstudio har Petra och Jenny, som är industridesigners i grunden, fått pris efter pris. Tanken är att deras design ska jobba för en hållbar utveckling – och de jobbar mest med återanvänt material. Till exempel vann de tidigare i år kategorin Best recycling design i Wallpaper design awards 2010 – för deras golv som är gjorda av gamla bildäck. Förra året gjorde de sin mycket uppmärksammade falafeltvål, en tvål gjord på överbliven frityrolja från falafel.
Läs mer

8. Marcus Hellner, 25, längdskidåkare
Han är längdskidåkaren som till vardags tävlar i Gellivare skidallians och som blev dubbel olympisk mästare vid OS i Vancouver tidigare i år. Trots segrarna är Marcus en jordnära kille som på sin hemsida Marcushellner.se bloggar om livet i norr, sin träning och vad han tycker om vintern. Nu laddar han för VM i Oslo 2011, men han väljer envist att stanna kvar i Gällivare i stället för att flytta ner till skidgettot i Östersund.
Läs mer

9. Nikoo Bazsefidpay, 25, tandläkare och ordförande i Tandläkare utan gränser
Den 25-åriga tandläkaren på Folktandvården hade knappt hunnit gå ut plugget förrän hon startade den ideella organisationen Tandläkare utan gränser. Tillsammans med ett gäng personer från tandvårds-Sverige skickar de ut volontärer för att jobba med tandvård i länder där den är eftersatt. I år gick de första resorna till Zimbabwe och nu planerar man för att eventuellt fortsätta till Etiopien. Nikoo fick också årets IM-pris (Individuell Människohjälp) för hennes arbete med Tandläkare utan gränser.
Läs mer


10. Niklas Orrenius, 36, journalist, Sydsvenskan
Journalist som i år skrev en mästerlig bok om Sverigedemokraterna: Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. Inte bara är han en intraprenör på Sydsvenskan utan även i journalistkåren i stort när det gäller att leda arbetet i hur Sverigedemokraterna ska omskrivas och granskas.
Läs mer

11. Cecilia Hertz, 39, rymddesigner och entreprenör, Umbilical
Hon är Sveriges enda rymddesigner och driver dessutom eget företag. Men det började med att Cecilia Hertz blev grymt inspirerad av miljön på Nasa, där hon gjorde sitt examensarbete för tio år sedan.
I grunden är hon industridesigner och i dag arbetar hon med rymddesign och med rymdtekniköverföring. Senast var hon med och drev projektet Down to earth, som ska koppla ihop rymden med en hållbar utveckling och dessutom få fler unga att intressera sig för teknik. I oktober visades ett urval av de koncept som de hittills arbetat fram i den svenska paviljongen på världsutställningen
i Shanghai.
Läs mer

12. Daniel Boyacioglu, 29, poet och estradör
Den före detta brottaren tillika poeten
bestämde sig för att tillsammans med Paula
af Malmborg Ward göra en opera. Operan, som går under namnet Triumf och tragedi, handlar om brottaren Mikael Ljungberg som begick självmord. Arbetet har tagit fem år och operan hade nyligen premiär på Kungliga operan i Stockholm. Daniel Boyacioglu har vunnit SM i poetry slam två gånger. Han skivdebuterade med The very best, uppföljaren hette Visa 2007 – show me the money. Hans första diktsamling, med titeln I stället för hiphop, sålde i cirka 5 000 exemplar.
Läs mer

13. Maria Ingelsson, 34, advokat och delägare, advokatfirman Lindahl
Utöver att vara advokat och delägare i advokatfirman Lindahl är Maria Ingelsson med i Veckans Affärers/Novares mentorskapsprogram för unga karriärkvinnor. Sedan dess har hon grundat Stockholms Handels-kammares nätverk för Unga rådgivare och Q-ics, ett nätverk för unga kvinnliga ledare
i Uppsala. Hon är involverad i många projekt som hjälper entreprenörer att starta företag och lyckas med sina affärer på lång sikt. För detta har hon fått pris i den globala finalen för Framtidens Ledare – och är därmed den första svenska kvinna genom tiderna att tilldelas priset som sedan 1931 har delats ut till personer som John F. Kennedy, Linus Rovalds, Jackie Chan och Elvis Presley. Mäktigt!
Läs mer

14. Axel Gordh Humlesjö, 24, Sveriges television
Den unga journalisten och programledaren lyckades inte bara bli Stina Lundberg Dabrowskis och senare Janne Josefssons sidekick i tv-programmet Debatt. Under EU-valet 2009 var han dessutom programledare för SVT:s satsning på Youtube där politiker fick svara på frågor från väljarna. Nu är han redaktör för samhällsprogrammet Uppdrag granskning – ett tungt uppdrag för en 24-åring.
Läs mer

15. Anna Starrén, 38, & Camilla Bredin, 38, modedesigners, Oddbirds
I grunden är de florister, men när de två modeskaparna började jobba tillsammans med inredning insåg de hur mycket spill och restprodukter det finns i textilindustrin. De startade Oddbirds, vars första kollektion består av bland annat plädar, kuddar och väskor av tyg- och tapetrester. Den romantiska och bohemiska kollektionen blev en braksuccé med stor uppmärksamhet på Formexgalan tidigare i år. Nu finns deras kläder och inredningsprylar i butiker över hela Sverige, bland annat på grund av ett stort samarbete med Hemtex.
Läs mer

16. Sabine Millberg, 22, företagare och kommunikatör, Yomamacrew
Sabine är engagerad i Lilla barnets fond och samlar in pengar för att forska om hur man ska förutsäga, förebygga och behandla nyföddas hälsa. I år drev hon till fördel för projektet och i företaget Yo mama crew igenom ett projekt där hennes mamma, Rosie Millberg som 1977 var Sveriges första kvinna att tävla mot endast män i dragracing, gjorde en mycket uppmärksammad comeback.
Läs mer

17. Gustav Fridlund, 35, utvecklingsledare i kommunledningsförvaltningen, Botkyrka kommun
Utvecklingsledare som projektleder den så kallade upplevelsesatsningen i Botkyrka kommun, som skapat en helt ny bild av Botkyrka. Bland annat har satsningen fått igång Cirkus Cirkör, Subtopia och nu det nya nöjesfältet som ska byggas och som ska bli störst i Norden. Extra uppstickigt är att han för flera år sedan låg bakom den episka hiphopsamlingen Sidewalk Headliners. Så mycket entreprenör man kan bli i en kommunförvaltning!
Läs mer

18. Odile Fallenius, 30, skattejurist och delägare, Vinge
Det var bara fem år sedan hon tog sin jur.kand-examen. I år blir skattejuristen Odile Fallenius den yngsta delägaren någonsin på advokatfirman Vinge. Hon rekryterades direkt från Linklaters och tog även med sig sitt team på ytterligare tre jurister över till Vinge. Men innan hon sätter igång på allvar kommer hon att vara föräldraledig till i februari med sin lilla Greta som föddes i somras.

Läs mer

19. Rebecca Scheja, 21, och Fiona Fitzpatrick, 24, musikproducerande DJ:s
Sommaren 2010 tillhörde Rebecca & Fiona – Sveriges nya it-tjejer tillika DJ:s och bloggfenomen. I år producerade och sjöng de in låten Luminary Ones som blev en riktig sommarhit. Under hösten sänds dessutom deras egen tv-serie på Svt play.
Läs mer


20. Claudia Olsson, 26, topptalang och nybliven vd
”En unik person med gränslöst mod och sann inre övertygelse om att åstadkomma global social förändring”. Så tyckte juryn
i talangnätverket Nova 100 när de utnämnde Claudia Olsson till ”Årets Nova”
– landets främsta topptalang. Femspråkiga Claudia Olsson överlappar studierna i industriell ekonomi och energiteknik vid KTH, med att landa ett vd-jobb för Access health International Southeast Asia. Vid sidan av sina studier har hon lett flera internationella projekt, bland andra SIYSS för Nobel- stiftelsen, Swedish-american life science summit och Project Peru.
Läs mer

21. Elin Tybring, 28, och Lisa Granberg, 30, entreprenörer och grundare, Mywebwill
Vad händer med ditt digitala liv efter döden? Den frågan tog Elin och Lisa fasta på och startade sajten Mywebwill, en sajt där du kan bestämma vad som ska hända med
ditt nätliv efter döden. Du kan välja att av-
aktivera, ändra eller överlåta dina konton, t ex Twitter, Facebook eller din blogg. Vid din död utför de dina önskemål. Tjänsten har spridits över hela världen med artiklar på Huffington post och i The independent. Att de var med i Draknästet i våras men tackade nej till finansiering av Richard Båge för att köra själva bidrar bara till deras uppstickighet.
Läs mer

22. Per Boström, 28, art director, Per boström design
Redan för fem år sedan fick han prestigepriset Årets art director (något av en Oscar i tidningsvärlden). Per driver egen designbyrå i vilken han bland annat är formgivare för Språktidningen och Modern psykologi. Nu senast fick han i uppdrag att tillsammans med DN:s art director redesigna DN:s samtliga delar. Stort! Första uppdraget blev att åka till New York för att leta typsnitt.
Läs mer

23. Clara Lidström, 24, bloggare, Underbaraclara.nu
Frilansjournalisten tillika fotografen och bloggaren gick rakt in i svenska folkets hjärtan när hon från huset i Norrland startade bloggen Underbaraclara. I en tid när vi överröses av modebloggare som skriver om den senaste it-väskan, bloggar Clara om mat, växter, sin kristna tro, second-handkläder och varför hon älskar husmorsrollen. Under 2010 har hon figurerat i mängder av tv-program och tidningar – och dessutom med sitt eget matlagningsprogram Pikant i P4 och egna tidningen Clara. I våras instiftade hon dessutom sitt eget stipendium. Lägg därtill ett antal priser och utnämningar.
Läs mer

24. Ametist Azordegan, 30, musikjournalist och programledare, Sveriges radio, samt skribent, musikmagasinet Gaffa
I december förra året var hon med och gjorde programmet Musikhjälpen, Sveriges radios och Svt:s satsning i kampen mot malaria. I snart fyra år har ”svensk hiphops egna ambassadör” tillika musikjournalisten Ametist lett programmet En kärleksattack på svensk hiphop i SR metropol, där hon letar upp guldkorn från hiphopvärlden. Nyligen släppte hon den mycket uppskattade hiphop-samlingsskivan Evolution som samlade den nya generationens rappare och spås bli en lika stor klassiker som Sidewalk headliners blev 1998.
Läs mer

25. Maja Frankel, 27, social entreprenör, Framtidsboxen
Tidigare var hon Unicefs ungdomsambassadör som reste runt i världen och intervjuade tonåringar till boken Vår förbannade rätt. Hon driver konsultbolaget Frankel & friends som till exempel står bakom Framtidsboxen som jobbar med att kommuner och organisationer ska ta vara på unga som en resurs och stimulera socialt entreprenörskap och engagemang. Maja sitter dessutom på styrelseplatser i både svenska Unicef och Social entreprenureship forum.
Läs mer

Foto: Jezzica Sunmo (1, 2, 3), Roland Karlsson (6), Lotten Pålsson (7), Björn Leijon (9), Stefan Mattson/Aftonbladet (11), Hans Nilsson (12), Carl-Johan Söder/SVT (14), ErikByErik (24)

Hela Uppstickarlistan plats 26-100
Läs mer om Uppstickarna 2010