”Uppstickarlistan 2013 – en omvärldsspegling”
10 Dec 2013 kl: 00:00

”Uppstickarlistan 2013 – en omvärldsspegling”

Det var som att alla klockor plötsligt ringde när vi satt där i rummet och diskuterade vem som skulle ha vilken placering på listan. Personerna på Uppstickarlistan 2013 hade alla kunnat fungera som levande exempel på omvärldsanalysfirman United Minds definierade omvärldstrender för 2013 och 2014, som jag bara några dagar innan hade fått presenterade för mig.

 

Men det är klart: hade det inte funnits något mönster alls hade ju antingen vi i juryn haft fel personer på listan eller så hade United Minds gjort fel omvärldsspaning. Men – great minds think alike.

 

Vad är det då för breda strömningar som omger oss? Ja, med tanke på personer som författaren Maria Sveland, komikern Moa Svan, journalisten Lawen Mohtadi med bland annat sin bok om Katarina Taikon, så måste den först omnämnda strömningen bli den som kallas ”Den fjärde vågens feminism”. Kvinnorörelsen har gått från sufragetter, via 68-rörelsen och ”varannan damernas” till en fjärde våg där vi i dag ser en mer inkluderande vardagsfeminism, driven av digitaliseringen. Kvinnor är power users av sociala medier, och kan i dessa kanaler driva frågor och få sina röster hörda.

 

Men allt är inte digitalt. Också damlandslaget i fotboll, som med Pia Sundhage i spetsen har gjort en gigantisk intresseinsats, inte bara för damfotboll, utan för svensk damlagidrott i stort.

 

Och intressant nog: alla är inte kvinnor. Väl värda att nämnas under samma rubrik är även Kawa Zolfagary bakom Vita kränkta män, och Manne Forssberg med sin bok Pappalogi.

 

Den andra tydliga strömningen representeras främst av Carl Waldekranz, som med Tictail möjliggjort för den stora massan att kunna sätta upp en egen e-butik. Därmed har han skapat enorma möjligheter för ”the makers” eller skaparna att nå ut med sina verk. Carl representerar det som kallas ”Den skapande ekonomin”. Vi kan själva helt enkelt, och vill inte längre vara passiva konsumenter, utan också aktiva medskapare. Testa till exempel att googla Do It Yourself (DIY) så har du minst sju års samlad YouTube-tid framför dig. Även Uppstickaren Oskar Kalmaru med sin crowdsourcingkamera, får sägas spegla detta fenomen väl.

 

Den tredje strömningen värd att nämna i detta sammanhang har United Minds döpt till ”Den ofiltrerade verkligheten”. Med sammanlagt sex journalister på 30-i-topplistan, med bland andra Malik Bendjelloul som fick en Oscar för bästa dokumentärfilm och Edda Magnason som skildrar Monica Zetterlunds liv i stunder av glittrig glamour såväl som tragisk socialrealism, så är detta den kanske tydligaste speglingen. Vi är trötta på eskapism, fantasi, vampyrer och vampar. Nej, in med bäddkvalster från afrikanska fängelser och kryssade kommunkvitton från Staffanstorp och Göteborg. Vi vill ha sanna askungesagor som Rodriguez, och att någon faktiskt öppnar den där obehagliga pärmen märkt ’’Register över romer’’.

Den ofiltrerade verkligheten är här, och den överträffar som vanligt dikten.

 

>> Till Uppstickarlistan 2013

 

Sara Sterner är grundare av Agentum, Nordens ledande företag inom referensrekrytering, och sitter med i juryn för årets Uppstickarlista.