Uppmaningen: Gör karriär utomlands
21 Okt 2016 kl: 00:00

Uppmaningen: Gör karriär utomlands

Efter sin examen från Göteborgs universitet hade Lukas Ohlsson ett par kortare anställningar under sammanlagt ett års tid, innan han bestämde sig för att göra karriär utanför Sveriges gränser.

– Många av de jobb som nyutexaminerade i Sverige söker kräver några års arbetslivserfarenhet, och du måste konkurrera med personer som har detta. Jag tror att många glömmer de goda möjligheter som kan finnas utomlands och att ens kompetenser kan vara mer eftertraktade där, säger Lukas.

Själv hittade och sökte han ett internship hos CupoNation, en av de största plattformarna för rabattkoder och kuponger på nätet. Bolaget är en del av e-handelsinkubatorn Rocket Internet och har sitt huvudkontor i München, Tyskland.

– Jag har alltid lockats av att jobba utomlands och fick mersmak när jag gjorde en utbytestermin i Edinburgh. Då lärde jag också känna flera tyskar, och de hade mycket bra att säga om den tyska arbetsmarknaden.

Läs mer: Lukas fem tips till dig som vill flytta utomlands

Rekryteringsprocessen beskriver Lukas som betydligt mer effektiv än de han varit med om i Sverige. Dagen efter att han skickat sin ansökan till CupoNation fick han svar. Två dagar senare gjorde han den första intervjun via Skype.

– Efter att jag gjort två intervjuer och löst ett antal case dröjde det en vecka, sedan fick jag veta att jag hade fått platsen. Hela processen, från att jag skickade in ansökan till att jag började jobba i München, tog tre veckor.

Eftersom han valde att börja arbeta i ett annat EU-land krävdes inget omfattande pappersarbete, och boende hittade han snabbt genom den tyska motsvarigheten till Blocket.

– Allt gick väldigt smidigt. Om du har fått jobb hos en bra arbetsgivare kan de säkert hjälpa till också om det skulle behövas.

Lukas jobbade sig upp snabbt – bara några månader in i internshipet erbjöds han en anställning som PR-ansvarig mot den svenska marknaden.

– CupoNation är ett växande startup-företag där du får mycket ansvar och lär dig otroligt mycket. Dessutom vågar man satsa på yngre personer – exempelvis är Nordenchefen bara 27 år. Det hade inte nödvändigt-vis hänt på ett företag i Sverige. Men i Tyskland verkar det finnas en annan mentalitet.

Hans uppfattning är att detta även gäller utanför startup-sfären.

– En av mina vänner från Skottland, som är ett år yngre än jag och också bor här nu, har redan kommit långt inom en av Tysklands största banker.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan Lukas kom till München, men han har inga planer på att flytta hem.

– Hittills har det varit en fantastisk tid. Jag har en ganska fri roll, jobbar med folk från hela världen och vi umgås mycket utanför arbetstid. Dessutom är livskvaliteten i Tyskland lika bra som i Sverige, så både professionellt och privat har jag det riktigt bra här.

Varför vill du rekommendera andra nyexade att söka jobb utomlands?

– Dels för att det kan finnas fler jobbtillfällen för dig som inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Dels för att du kan jobba dig upp snabbt, framför allt om du söker dig till ett yngre företag. Om du sedan vill återvända till Sverige efter några år har du ett cv som verkligen står ut. Du har med dig unika erfarenheter, nya perspektiv och har förmodligen även jobbat med ett annat företagsspråk än svenska.