9 Dec 2011 kl: 00:00

”Unga människor som vågar strunta i Jante inspirerar mig”

Hoppa till:

Markus Persson
Annie Lööf
Tove Meyer
Soledad Piñero Misa
Johan Wendt
Natalia Altewai & Randa Saome

4. Markus Persson, 32, spelutvecklare
Markus Persson är skapare av dataspelet Minecraft. När det hade sålt i omkring en halv miljon exemplar hörde idolerna på spelföretaget Valve i Seattle av sig med ett jobberbjudande. Men Markus valde att tacka nej och startade eget i stället.

Vilka personer inspirerar dig?

– Jag blir inspirerad av personer som gör sin egen grej på sitt eget sätt utan att titta för mycket på vad andra gör. Sådana personer gör livet mer intressant, jag skulle gärna själv bli mer sådan. Den stora gruppen indiespelutvecklare som finns över hela världen är ett utmärkt exempel.

Vad har varit din största utmaning senaste året?

– Vi startade Mojang för nästan exakt ett år sedan. Sedan dess har jag fått lära mig mycket om att driva företag och att ha en dialog med andra företag. Jag ser mig själv fortfarande främst som en spelproducent, men det har varit intressant och utmanade att lära mig så mycket jag kan. Tack och lov har vi en vd som sköter det mesta av det arbetet.

 

Vad har du för planer för 2012?

– Under 2012 kommer vi att fokusera på att bredda Minecraft och göra det bättre. Dessutom ska vi också släppa vårt nya spel. Privat kommer jag lägga ner mycket energi på mitt privatliv som genomgår positiva och stora förändringar. Förhoppningsvis har jag även tid att umgås med vänner också.

 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?

– När ZeniMax och Bethesda stämde oss för varuintrång valde jag att gå ut offentligt och utmana dem i en Quake 3-match i stället för att hålla på med tråkiga jurister. Tyvärr blev de inte så roade av det förslaget och gick vidare med sin stämningsansökan. Vi vann nyligen den första ronden i Stockholms tingsrätt.

5. Annie Lööf, 28, partiledare

Att kalla Annie Lööfs framfart i den svenska politiken för en kometkarriär är en underdrift. Efter fem år i riksdagen valdes hon i september till ny partiledare för centerpartiet, den yngsta någonsin.

 

Vem inspirerar dig?
– Alla människor som våga gå före och utmana sig själva inspirerar mig. Under mina resor, när jag träffar företagare som vågar gå sin egen väg och ta risker, unga människor som vågar strunta i Jante och personer som mot alla odds når sina mål, blir jag otroligt inspirerad.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Min största utmaning under året har varit att förena glädje, sorg och hårt arbete inom loppet av ett halvår. Jag har gift mig, tagit min jur.kand., förlorat mina svärföräldrar och blivit partiledare och näringsminister. Att klara av det och samtidigt fokusera på det jag gör har varit min största utmaning i livet, förmodligen.

Vad har du för planer för 2012?
– Jag ser verkligen fram emot 2012! Det blir ett år då jag kommer att utveckla mitt ledarskap både i Centerpartiet och som näringsminister, resa runt, leda och skapa en möjlighetspolitik för hela Sverige fylld av framtidstro.

Vad är det uppstickigaste har gjort det senaste året?

– Att kandidera till partiledarposten i Centerpartiet och anta utmaningen att stärka partiet, samt förnya Sverige med frihetliga och gröna värderingar.

 

 

 

7. Tove Meyer, 28, researcher

Tove Meyer var bara 24 år när hon blev tillfrågad om att hjälpa till med researchen för Den motvillige monarken. Boken fick sedan hela Sverige att prata om kungens kaffeflickor och lämplighet som statschef.

 

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Det låter klyschigt, men Oscar Wilde har alltid varit en stor inspiration. Han var oerhört intelligent och vågade gå mot strömmen. Han fick sitta i fängelse för det men behöll ändå sin humor. Jag läser ett Wildecitat minst en gång om dagen. Edith Södergran, Nicke Nordmark på Uppdrag Granskning och Britney Spears är andra kreativa människor som är starka och inspirerar. Till er Britney-tvivlare rekommenderar jag att se dokumentären ”For the record”.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?

– Att våga tro på det jag gör och inte falla in i det bekväma tankesättet ”det där kan inte jag, lika bra att jag lägger ner”. Det börjar gå lite bättre.

Vad har du för planer för 2012?
– Jag kommer att jobba vidare med barnprogrammet Hjärnkontoret på SVT fram till mars. Sedan tror jag att det blir en lite längre resa. Sedan är jag öppen för förslag.

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?

– Lanseringen av kungaboken var nog oväntad och otippad för många.

Foto: Anneli Hildonen (7)

8. Soledad Piñero Misa, 34, social entreprenör

Soledad Piñero Misa startade Retoy, en samlingsplats för barn där leken blir ett verktyg för alla våra nyfikna små världsmedborgare.

 

Vem inspirerar dig?
– Min son Ali för att han har en oemotståndlig livslust, Nelson Mandela, för att han lyckas vara sann sina värderingar oavsett omständigheter och Jacqueline Novogratz som grundat Acumenfund.org för att hon är en enastående social entreprenör och ledare.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att utveckla ett socialt företag och lyckas med balansen mellan den ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionen av hållbarhet. Retoy har under sina första månader lekt med över 50 000 barn. Det har varit utmanande att bedriva kvalitativ barnverksamhet med små ekonomiska medel. Nu när den pedagogiska grunden för Retoy är lagd är det enklare att fokusera på att få ekonomisk hållbarhet. 

Vad har du för planer för 2012?
– Under 2012 ska Retoy äntligen skalas upp så att så många barn som möjligt ska kunna leka och lära om barnkonventionen och miljö. Målet är att en miljon barn har lekt och lärt med Retoy fram till april 2013. 

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Gjort om ett bibliotek tillsammans med barn. I mars invigde vi Retoy i Luma bibliotek. Tillsammans med barn har jag omvandlat en gammal glödlampsfabrik till framtidens bibliotek där man inte bara lånar böcker och viskar. Luma har blivit en plats där barn leker, lär och byter leksaker med varandra. Sedan Retoy invigdes i Luma-biblioteket har antalet besökare sexdubblats och antalet barnböcker som lånas ut har ökat med 55 procent.

 

10. Johan Wendt, 33, samhällsentreprenör

Oss emellan tycker Johan Wendt inte att matte är världens roligaste ämne – han råkar bara ha väldigt lätt för det. Nu hjälper han andra som inte har det lika lätt med bråk och derivater genom sin förening Mattecentrum.

 

Vilka personer inspirerar dig?
–Alla personer som ger mig mer energi än vad de tar. Jag försöker att omge mig med sådana personer i så stor utsträckning som möjligt. De går att finna överallt! Jag har en nära vän som jobbar som hacker, det vill säga långt ifrån min bransch men hans kreativitet och visionära inställning gör att jag blir otroligt peppad av att vara nära honom. Efter en fika med honom vill man bara rusa hem och jobba.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Vi startade upp verksamheten i Danmark under hösten, det var en stor och härlig utmaning! Från att få med mig styrelsen, hitta nya volontärer och sponsorer, marknadsföra mot elever och pitcha mot dansk media till att bli insatt i det danska juridiska systemet för föreningar. Sedan att jag grundade verksamheten för tre och ett halvt år sedan har planen hela tiden varit att starta upp i flera länder. Nu plötsligt är vi där.

Vad har du för planer för 2012?
– Att fortsätta sprida Mattecentrum i Sverige, etablera oss i fler städer i Danmark och eventuellt starta upp i ett tredje land. Summa summarum – att hjälpa så många barn och ungdomar som möjligt!

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Vi släppte en amerikansk systersajt till Matteboken.se som heter Mathplanet.com. Vi spred den sen över hela världen genom att köpa en fanpage på Facebook som handlar om matte och har 1,7 miljoner likes. Nu har vi cirka 20 000 kids över hela världen, framförallt från Indien, Pakistan och Afganistan, som pluggar matematik helt gratis med sidan.

 

12. Natalia Altewai, 26 & Randa Saome, 26, designer

Den eleganta mixen av material har fått designduon Altewai Saome att bli årets snackis i Modesverige. Genombrottet kom efter en kritikerrosad visning på Stockholm fashion week i februari.

 

Vilka personer inspirerar er?
– Vi inspireras otroligt mycket av människor som finns omkring oss. Våra mödrar är stora inspirationskällor. De har lärt oss att jobba hårt, ha tålamod och att vara självsäkra. Den perfekta kombinationen för ett lyckat recept, brukar vi säga.

Vad har varit er största utmaning senaste året?
– Att hinna med allt. Vi är bara två personer som sköter allting, det är alltid extra mycket stress och tiden för alla deadlines är alltid knapp. Men vi lever!

Vad har ni för planer för 2011?
– Jobba hårt, fortsätta att utveckla vårt koncept och utöka vår linje.


Vad är det uppstickigaste ni har gjort senaste året? 
– Det mest otippade och överraskande vi gjort måste ha varit vår visning för AW11-kollektionen, som visades på Berns tidigare i februari i år. Ingen hade någon aning om vilka vi var och vad vi skulle visa. Det hela var spännande för oss eftersom vi visste att vi skulle sticka ut.  Efter visningen fick modebranschen upp ögonen för oss och vi fick jättebra kritik. Det var en magisk dag för oss.


Gå till Uppstickarna plats 13-19 »

 

Läs mer:

» Läs mer om Uppstickarna 2011 här

» Se Topplistan med Uppstickarna 2011, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2011, plats 31-65
» Se Varma listan med Uppstickarna 2011, plats 66-100