10 Jun 2014 kl: 00:00

Unga ledare viktiga på Infranord

För tre år sedan genomgick Infranord en förändring från statligt verk till ett affärsdrivet aktiebolag. Det i kombination med en bransch och en marknad som präglas av ständig förändring kräver nya tankesätt och en gedigen satsning på att identifiera morgondagens ledare inom företaget. En av Infranords cirka 400 chefer är Elin Kämpe, som är nytillträdd teknikchef.

Berätta om din roll som 
teknikchef!
– Som teknikchef ansvarar jag för under­hållet av vår omfattande maskinpark, med över 800 maskiner, och våra sex verkstäder runt om i landet. Maskinenheten stöttar våra olika regioner i våra aktuella järnvägsprojekt. På Maskinenheten är vi 210 personer och vårt uppdrag är att tillhandahålla maskiner och personal till våra projekt runt om i Sverige.

Det låter som ett komplext uppdrag?
– Ja, det ställer höga krav på både strategiskt och operativt arbete samt planering. Det gäller att bevaka och samordna vår tillgänglighet och optimera och planera projekten så att alla projekt får rätt maskiner och rätt personal vid rätt tid. Dessutom måste vi se till att alla maskiner fungerar, är tillgängliga, har rätt prestanda och att de underhålls på rätt sätt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är möjligheten att kombinera mitt teknik­intresse med mitt intresse för ledarskap och männi­skor. Jag gillar också mixen av stort och smått med allt från att ansvara för stora investeringar till att se till att en liten mutter byts ut. Jag uppskattar också den enorma kompetens som finns på Infranord och viljan att förändra och tänka nytt. Vi lyckas kombinera vår 150-åriga historia med ett stort mått av förnyelse och framåtanda. Vi verkar i järnvägsbranschen som ställer­ höga krav på kompetens och satsar till exempel­ mycket på kompetensutveckling och har en egen skola som heter Infranord Academy. 

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Glad men bestämd. Och så är jag ­ganska envis. Jag har ett genuint intresse för människor och gillar att se hur människor kan utvecklas. Det gäller att se till varje individ och ge varje person bästa möjliga förutsättningar att kunna utvecklas.