Ung chef – så lyckas du
18 Jan 2016 kl: 00:00

Ung chef – så lyckas du

Sanna Pejic, 26, är konsultchef på Proffice, men redan för fem år sedan fick hon sin första ansvarsroll. Efter att under gymnasietiden ha jobbat extra på en klädbutik fick hon 21 år gammal ta över en egen avdelning och ansvara för resursplanering, inköp och exponering.

– Jag gillade mötet med kund och den höga pulsen i detaljhandeln väldigt mycket och att få mer ansvar har alltid drivit mig framåt, så det var väldigt spännande och kul att få den chansen och klappen på axeln tidigt. När man är ung så tror jag generellt att man vill visa att man kan själv. Nu är jag fortfarande ung, men har mer erfarenhet och kan känna att jag har blivit mer ödmjuk och trygg i mig själv.

Vill du bli framtidens ledare? Läs det här!

Och det är till stor del det Sanna menar är viktigt för att lyckas som ung chef. Att inse sina egna begränsningar, men inte hämmas utav dem. Utan att istället våga kliva utanför sin komfortzon – och be om hjälp när det krävs.

”Jag har kunnat känna att äldre motparter har försökt ta pulsen på mig och testa mig på grund av min ålder”

– Det viktigaste är att utmana sig själv, att till exempel ta de jobbiga samtal du måste. Men lika viktigt är det att stå för när man gjort något mindre bra, det är ofta sådana gånger man lär sig och utvecklas. Att vara ödmjuk och lyhörd räcker väldigt långt, respektera och ta vara på när en medarbetare eller kund har mer erfarenhet och kunskap än du själv.

Som 26-årig konsultchef träffar Sanna många kunder, kollegor och konsulter, ofta äldre än vad hon själv är. En situation som kan upplevas skrämmande, men som också kan ha motsatt effekt.

Vill du bli chef? Beskriv dig så här i cv:t.

– Jag har kunnat känna att äldre motparter har försökt ta pulsen på mig och testa mig på grund av min ålder. Men det triggar mig, då blir jag extra motiverad att bevisa mig själv, och visa att det är kunskap och inte ålder som spelar roll.

Strävar man som ung efter en chefsroll menar Sanna att det är viktigt att först fundera på varför, och vad det är som kommer att stimulera med ett större ansvar.

– Det kan vara lätt att bli bländad av fördelarna, men det är inte alltid en dans på rosor bara för att man är chef. Tuffa samtal och långa arbetsdagar är några av baksidorna. Men är man en person som gillar att bli utmanad och ständigt vill utvecklas så är chefskap absolut någonting att satsa på, och kan vara väldigt givande.

Ett mirakelrecept för att nå dit finns dock inte, det handlar om att kavla upp ärmarna och slita hårt, menar Sanna.

– Det kanske kräver att du viker papper en dag för att göra någonting helt annat nästa, men du måste vara beredd på att göra ditt bästa, oavsett uppgift.