Undvik detaljstyrande chefen
8 Sep 2014 kl: 00:00

Undvik detaljstyrande chefen

Att ha en chef som detaljstyr allt du gör är knappast effektivt för någon av er och allra minst för företaget ni jobbar på. Här kommer fyra punkter som kan hjälpa dig att förbättra relationen med din detaljstyrande chef.

1. Stäm av förväntningarna
Fråga chefen rakt ut vad hen förväntar sig av dig. Vilka arbetsuppgifter ska du egentligen klara av, och på vilket sätt? Om detaljstyrningen beror på att du gör fel eller har missuppfattat något kan detta vara ett enkelt sätt att komma åt problemet. Om det istället visar sig att du gör precis det som förväntas av dig, kanske till och med mer, gäller det att sätta ner foten. Förklara att du sköter ditt jobb som du ska och ifrågasätt varför chefen inte litar på dig.

 

2. Klämmer skon någon annanstans?
Att vara chef är på många sätt att vara ifrågasatt från alla håll. Samtidigt. Och det inkluderar givetvis många tuffa beslut. Om du tycker att din chef smyger runt och petar i detaljerna kanske det har med företaget i stort att göra. Fråga om det är något du behöver veta om, eller om det är något du kan förbättra.

 

3. Se till att vara förutseende.
Om du ständigt får samma typ av frågor kring ditt jobb, se till att leverera svaren innan frågan dyker upp. Skicka in rätt rapport eller avstämning innan chefen får möjligheten att fråga efter den. Genom att vara förutseende ser du till att det inte finns någon anledning för chefen att peta i detaljerna och förhoppningsvis får du det förtroende du förtjänar.

 

4. Läge att byta?
Om du trots alla ansträngningar och hårt arbete märker att chefen fortsätter att detaljstyra dig kan det vara läge att söka sig vidare. För kom ihåg – valet av chef är ett av de viktigaste du gör i din karriär. Rätt typ av chef för ger dig ansvar, utvecklingsmöjligheter och stöttning, rätt chef försöker inte kontrollera dig och sätta dig i en alldeles för liten bur.