10 Jun 2014 kl: 00:00

Undvik att bli kladdig i det personliga brevet

 

Du har hittat en platsannons till drömjobbet. Ditt cv är slipat och nu ska du bara lyckas med att få rekryteraren att förstå hur bra dina personliga egenskaper passar med tjänsten och att du är en socialt kompetent person. Du börjar brevet med ”Jag är en sprudlande glad och trevlig tjej som alltid älskat att hålla på med siffror”. En vecka senare kommer ett standardsvar; ”tack, men nej tack”.

– Om man söker en specifik tjänst så är tipset att titta på vad som efterfrågas i annonsen och sedan utgå från det. Det viktigaste är att man är kortfattad, inte bara i cv:t utan även i sitt persoliga brev. Rekryterare vill snabbt få en tydlig överblick, säger Susanna Aronson, chefsrekryteringskonsult på Poolia.

Hur hittar man rätt ton? – Det är alltid en svår balansgång. Man får inte använda ett alltför akademiskt och högtravande språk, men man får inte vara för familjär heller. Försök att använda enkla ord. Det går att vara personlig i brevet, men man ska inte börja med att vara det och man får absolut inte fokusera på den personliga delen. Men visst kan man skriva några rader om sina intressen utanför jobbet, säger Susanna Aronson.

Om man vill berätta hur duktig man är, hur gör man det på bästa sätt? – Man ska inte rada upp tio egenskaper. Det gäller att tala om vad man har gjort tidigare, att ge exempel som får reflektera dina personliga egenskaper. Man ska vara sig själv, men man måste vara konkret, säger Susanna Aronson.

Hur undviker man att det blir kladdigt? – Jag tycker att man kan se personligheten i en ansökan utan att personen är alltför tydlig, den lyser igenom i ordvalen. Adjektiv kan ofta spegla ens personlighet, säger Susanna Aronson.

Är det okej att skriva ”Jag gillar långa sköna promenader och mysiga fikastunder med mina vänner”? – Om man vill säga att man gillar friluftsliv och är socialt kompetent kanske man kan formulera det som att ”På min fritid gillar jag att röra på mig, och även utanför jobbet tycker jag om att träffa mycket människor”. Man ska tänka mycket på hur man formulerar sig i brevet. Och tänk på att någon utomstående alltid ska korrläsa hela ansökan innan man skickar in den. Det är så otroligt viktigt att få bort alla stavfel, säger Susanna Aronson.