”Under utlandsprojekt hittar man till slut ett bra sätt att kommunicera”
16 Aug 2018 kl: 00:00

”Under utlandsprojekt hittar man till slut ett bra sätt att kommunicera”

COWI är ett teknikkonsultföretag inom infrastruktur, byggnad och fastighet, industri, miljö och projektledning som verkar på en global marknad. Företaget har cirka 6600 anställda och av dessa arbetar cirka 1200 i Sverige. Eftersom COWI verkar över hela världen finns stora möjligheter att arbeta i projekt utanför Sverige för den som vill. Anders Svensson Höök är projekt- och anläggningsingenjör och nyss hemkommen från Zaragoza i Spanien.
– Efter examen gick jag direkt in i ett spanskt projekt. Jag har också haft större montageprojekt i Sverige och varit i Ryssland, säger Anders.

Vad gjorde du i Zaragoza?

– Jag jobbade åt en papperstillverkare som uppför en helt ny fabrik och projektet började med en förprojekteringsfas i höstas. Min roll som projektingenjör på montage är att ta fram 3D-modeller som underlag och att se till att konstruktionen sedan fungerar. Det är en koordinering mellan alla inblandade parter – byggare, pappersbruk och andra installatörer. Jag var där under tio veckor och hoppas få åka tillbaka och ro projektet i land.

Vilka utmaningar har du stött på under dina perioder utomlands?

– En problematik är språket – det är inte alltid engelska funkar. Men det löser sig och till slut hittar man ett sätt att kommunicera. Till exempel med en bild eller en enkel skiss kan arbetet fortgå. En bild säger verkligen mer än tusen ord.

”Det var en häftig upplevelse!”

Vilka erfarenheter tar du med dig från Zaragoza?

– Att få komma ut och se det man har planerat för i verkligheten och se hur det byggs från grunden, ger andra perspektiv. Man lär sig att se vad som fungerar i teorin men inte i praktiken – och tvärtom. Det är också nyttigt att få uppleva olika geografiska och kulturella skillnader. I Ryssland har de problem med kyla, i Spanien med värme. Det kan fungera annorlunda byråkratiskt med olika instanser. Jag har lärt mig att vara flexibel men jag har också utmanat företagen med mina kunskaper och erfarenheter.

Har du några tips till andra som vill göra internationell karriär?

– Man ska inte känna sig ensam i sitt arbete eller känna press av att kunna allting där och då. På COWI är vi övertygade om att ett bra resultat uppstår genom ett nära samarbete mellan medarbetarna. Det finns alltid någon att prata med som har andra kunskaper och erfarenheter än man själv, som man kan prata med. Hjälp finns att få bara ett samtal bort!

Har du något speciellt minne från Zaragoza?

– Jag var där när fotbolls-VM drog igång och fick uppleva Spanien som fotbollsnation. Landslagströjan blev ett måste och man kunde höra jubel över hela stan när Spanien gjorde mål. Det var en häftig upplevelse!