18 Dec 2008 kl: 00:00

Umgås med rätt personer på jobbet

Alla företag har sina gnällspikar och sina entusiaster. Gnällspikarna kan du faktiskt undvika. Enligt Jarl Råstrand finns det vissa personer på en arbetsplats som är bättre att lära känna än andra. Han menar att det har betydelse för din karriär vilka du väljer att umgås med. Generellt är det mer gynnsamt för dig personligen och för din karriär att knyta kontakt med dem som är ambitiösa och har ett bra självförtroende i stället för att hamna bland pessimisterna.

– De som själva har lyckats vet att det är möjligt. De som inte har lyckats kan inte lära någon hur man klättrar. Dessutom har de framgångsrika kollegorna även lättare att glädjas åt din framgång, säger Jarl Råstrand.

Du kan genom dem som redan har lyckats på företaget ta reda på vad som krävs för framgång, var nyfiken och ställ frågor. Vad var det som gjorde att det gick så bra för dig? Hur var det när du började? Hur gör man bäst för att få saker gjorda här?

– Sedan är det generellt fördelaktigt att ha så många kontaktytor i organisationen som möjligt, även på andra avdelningar. Under omorganiseringar och nedskärningar är det alltid lättare att vara mer känd.

Självklart ska man ha en inställning som präglas av nyfikenhet och öppenhet, annars är det lätt hänt att bli uppfattad som girig. Men att lära känna så många som möjligt skadar inte och framförallt se till att omge sig med dem som ger positiv energi. Anställda som sitter på fikarasterna och klagar på chefen och företaget kommer förmodligen inte bli långvariga i organisationen, så synd vore det om du drogs med åt det hållet. Och du behöver inte sitta kvar bara för att vara snäll. Genom att vara negativ blir du lätt chefens värsta mardröm.

Text: Sara Lidjan

Foto: Helena Staffas