”Tveka inte på att skaffa en mentor”
16 Sep 2013 kl: 00:00

”Tveka inte på att skaffa en mentor”

E fter 15 år som sjuksköterska bestämde sig Liselott Lindstedt för att göra någonting nytt. Hon funderade på olika affärsidéer när det slog henne att den perfekta idén låg hemma och skräpade i garderoben.

– Jag har två barn som har idrottat väldigt mycket. I samma takt som de har vuxit ur sin utrustning har de velat prova en ny sport. Jag insåg vad otroligt mycket saker vi har hemma som bara tar plats. Sportgrejer är dessutom ganska dyra att köpa.

 

Ett år senare förverkligade Liselott sin affärsidé, våren 2010 öppnades dörrarna till Sport Recycling i Hemmesta på Värmdö. Konceptet bygger på att sälja begagnade sport- och fritidsartiklar främst för barn där säljaren får 60 procent av slutpriset. Till en början gick utvecklingen av affären långsamt.

– Jag började med en tom lokal som låg ganska dåligt till. Ganska snart kände jag att jag behövde göra en förändring och kände ett behov av stöd utifrån.

 

Liselott kände till Almi sedan tidigare och visste att de hade ett mentorsprogram, så hon bestämde sig för att söka dig. Efter en uttagningsprocess där Almi matchar adepter med sina mentorer fick hon våren 2012 konsulten Olle Steiner som mentor.

– Jag har varit mentor i tre års tid och har lång ­erfaren­het inom detaljhandeln. Att vara mentor är givande, du lär dig mycket på vägen. Dessutom är det inspirerande att möta drivna människor i olika branscher. Under ett års tid träffades Liselott och Olle ett tiotal gånger för att prata om både kortsiktiga och långsiktiga mål.

– Mentorskapet bygger på att adepten hela tiden är den drivande. Som mentor håller du dig i bakgrunden men kommer med nya synsätt och förslag. Vi har pratat om allt ifrån sortiment och marknadsföring till att öka ­omsättningen och att ha mer långsiktiga mål.

 

En första förändring på agendan var att byta lokal och hösten 2012 flyttade butiken till Värmdös Köpcentrum i Gustavsberg. Liselott berättar att flytten har varit ett stort lyft och hon nu har nya mål för verksamheten.

– Nästa steg är att starta en valla- och cykelreparation intill butiken och vi har även diskuterat möjligheten att starta flera butiker. Målet är att Sport Recycling ska bli en kedja med butiker i hela landet.

 

Liselott är mycket nöjd med mentorsprogrammet och rekommenderar alla som behöver en förändring att skaffa en mentor.

– För egen del har det varit energigivande att Olle har trott så starkt på min affärsidé. Men framför allt är det bra att ha någon utomstående att bolla sina idéer med. Det är lätt att fastna i sina egna tankebanor. Tveka inte på att skaffa en mentor – du har ingenting att förlora!

 

Läs också:

Så utvecklas du med en mentor – 6 tips

Så skaffar du en mentor – 10 tips

 

LISELOTT LINDSTEDT

Gör: Entreprenör som startat butiken Sport Recycling.

Bästa adepttips: Gör en lista med tydliga mål som du vill uppnå under mentorsprogrammet.

 

OLLE STEINER

Gör: Detaljhandelskonsult.

Bästa mentorstips: Undvik att agera konsult eller terapeut. Ge konstruktiva förslag.