3 Dec 2012 kl: 00:00

”Tro inte på vad alla andra säger”

Grattis Lisa, vad är det som gör dig till en Uppstickare?

– Jag är uppvuxen med en ensamstående mamma som alltid har trott på mig, och även min pappa har funnits där och stöttat. Det har gett mig en filosofi om att det inte finns någonting som kan stoppa dig från det du vill göra och hur bra du vill bli. Så länge du är medveten om vilket jobb det innebär och är beredd att göra det som krävs. Du behöver inte följa den givna vägen som de flesta vandrar.

 

Hur kändes det efter OS-silvret?

– Det var en otrolig seger. Det fick mig att känna att det jag håller på med är okej. Det här är min karriär. Jag behöver inte åka hem och skaffa ett riktigt jobb och ett riktigt liv. Det var ett erkännande. Det har förändrat mitt liv och mitt sätt att se på mitt jobb. Och det var en oslagbar revansch mot alla som sa att jag inte skulle kunna lyckas.

 

Du måste ha bra självförtroende?

– Absolut, träning ger självförtroende och det är någonting som du hela tiden måste jobba på. Jag har alltid sett till att balansera utmaningar med att vara i situationer där jag känner mig stark. Jag har deltagit i vissa tävlingar där konkurrensen är stenhård och där nivån är tuff, och så har jag sett till att vara med i tävlingar där jag kan vinna och får känna mig duktig och stark. Det tror jag är viktigt. Sedan har jag sett till att satsa på det jag är bra på, det inger självförtroende.

 

Hur viktigt är det med återhämtning för att bli framgångsrik?

– Det är avgörande. Även om det är speciellt viktigt i mitt yrke är jag övertygad om att det är avgörande vad du än väljer att jobba med. Den mentala vilan är viktigare än den kroppsliga. Det finns så mycket energi och stimulans runt omkring en, det handlar om att alstra sin energi och stoppa alla pyshål så att du kan använda energin till det du verkligen vill göra. Du gör av med energi i allt du åtar dig, om du går omkring och oroar dig över saker, när du är ute och träffar människor eller när du tvivlar och stressar. Om du lyckas hushålla och alstra din energi på rätt sätt kan du få otroliga krafter.

 

Lisa tillägger att hon är väldigt bra på att fokusera på en sak och göra det ordentligt, och att vägen till toppen givetvis innebär uppoffringar och viktiga prioriteringar.

 

– Om du vill bli bäst inom ett område måste du vara beredd att fokusera all din energi på det. Det gäller alla karriärer. Jag har lätt för att skapa en bubbla omkring mig och är inte nervös eller orolig för att inte hinna med andra saker som att träffa vänner och ha det där sociala livet. Min vardag går ut på att träna hårt och vila. När jag är på är jag på, när jag är av är jag verkligen av. Det finns inga mellanlägen.

 

Vilket är ditt tips för att bli en Uppstickare?

– Det handlar om att lyssna på sig själv. Du ska inte tro på vad alla säger om vad som är möjligt och inte, och du behöver inte gå samma väg som alla andra. Trampa upp din egen väg i stället. Jag är bra på att stänga av vad andra -säger. Jag vet var mina gränser ligger. Jag litar mer på mig själv än på vad andra försöker -intala mig. I mitt fall handlade det mycket om det. Folk talade om för mig att jag aldrig skulle kunna lyckas. Men jag struntade i det och körde mitt eget race. Det tror jag är nyckeln!

 

 

Mer om Lisa NordénLisa norden foto Christian Gustavsson


Ålder: 28 år.
Bor:
I Canberra, Australien.

Om att vara en Uppstickare: Det är ett kvitto på att jag faktiskt är riktigt bra på vad jag gör. Det är roligt att kunna inspirera andra!

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100