Trimma ditt cv och stick ut
9 Maj 2014 kl: 00:00

Trimma ditt cv och stick ut

1. Ju kortare desto bättre.

Ditt cv är troligtvis inte det enda som kommer att hamna på arbetsgivarens bord. Denne kommer då troligtvis inte heller att läsa ditt cv om det är för långt, även om det innehåller många bra kompetenser. Håll det kort och koncist utan onödig information.

2. Låt cv:t avslöja dina skills.

Om du skriver att du är duktig på layout och design, låt då ditt cv tala för sig och designa ett snyggt cv. Samma sak gäller om du nämner att du är duktig på att skriva och sedan skickar ett cv med stavfel.

3. Anpassa ditt cv efter vilket jobb du söker.
Skicka aldrig ut mängd-cv. Arbetsgivaren ska känna att du vill jobba just där, och det görs genom att anpassa cv:t till de olika jobben du söker. Och glöm inte att korrekturläsa, det är tråkigt att skriva ”Hej Scania” och skicka det till Volvo.

4. Undvik att använda flera superlativ.
”Jag är glad, öppen och spontan” låter hur bra som helst, men de betyder ju nästan samma sak. Det räcker med ett, så välj det ord som passar bäst in på din personlighet.

5. Du ska kunna stå för allt du skriver.
Kom ihåg att du ska kunna leva upp till förväntningar som arbetsgivaren får av dig i ditt cv. Om du skriver att du pratar god spanska men egentligen bara kan säga hej har du nog tagit dig vatten över huvudet. Akta dig för att skönmåla dig själv, det är du själv som förlorar på det.

6. Rätt saker i rätt ordning.
Skriv din arbetserfarenhet och dina utbildningar i fallande ordning med den senaste först. Specificera dina arbetsuppgifter men gå inte så långt tillbaka som till sommarjobb när du var 15. Såvida du inte är 18, då behövs alla erfarenheter eftersom du troligtvis inte har så många andra.

7. Glöm inte de erfarenheter som inte finns på papper.
Har du varit tränare, kassör i en idrottsklubb eller ordförande i kårföreningen? Skriv det under övriga erfarenheter, det är erfarenheter som visar på att du är driven och engagerad.

8. Använd foto.
Slutligen, en bild på dig själv gör att arbetsgivaren lättare kommer ihåg dig genom att sätta ett ansikte på dina kunskaper. Men skippa partybilden, kom ihåg att bilden bör vara professionell med ansiktet i fokus. Gärna svartvitt!