Tre viktiga frågor att ställa sig efter semestern
8 Aug 2017 kl: 00:00

Tre viktiga frågor att ställa sig efter semestern

1. Varför stressade jag så mycket innan semestern?

Identifiera några tillfällen eller situationer där du ofta blir stressad och fundera över om det finns något sätt att bryta det dåliga mönstret. Ibland kan det vara så enkelt att helt enkelt släppa kontrollen och taget om vissa situationer för att kunna andas sig igenom dem. Vad är det värsta som kan hända om du inte tar tag i det hela och kirrar biffen? Kanske tar någon annan över ansvaret i ditt ställe?

Kom också ihåg att det är skillnad på att ha mycket att göra och att stressa. Andas dig igenom tuffa dagar och tänk att på att det allra mesta faktiskt löser sig på ett eller annat sätt. Och så var det den där berömda prioriteringen – kanske är det det du blir proffs på från och med i höst?

2. Hur ska jag må bättre och behålla den sköna semesterkänslan?

Träna! Det är inte svaret på allt, men på mycket. Jag fick själv nyligen en uppläxning av läkaren då jag har eliminerat fritid och minimerat sömnen i min egen dygnskalkyl. Beröm fick jag för att träningen alltid består. En tredjedel av dygnet ska man visst jobba, den andra ska man ha fritid och den tredje tredjedelen ska ägnas åt sömn.

Många hävdar att träningen är ”omöjlig” att klämma in. Min lösning är att boka in den i jobbkalendern precis som vilket möte som helst, men oftast i arla morgonstund innan dagens agenda hunnit bli kidnappad av kollegor, problemlösning, mejl och annat. Ett tips!

3. Hur kan jag få roligare på jobbet i höst och inte bli irriterad på kollegorna?

Ibland är det omgivningen, vännerna och familjen som är roten till allt ont. Men kanske kan det vara så att det faktiskt bara finns en gemensam nämnare, nämligen du. Jag kämpar alltid med att hålla energin hög och humöret glatt. Det gläder min omgivning och framförallt så har jag mycket roligare själv.

Ett leende, en glad fråga, ett snällt tillrop och komplimanger till killen i kassan i affären, kollegan på jobbet – eller varför inte till chefen? Plötsligt har du startat en positiv spiral istället för en mutterfest. Jag lovar att det kommer att ta dig igenom de allt kortare dagarna och den begynnande kylan som kommer snart när fräknarna börjar blekna.