Tre traineeprogram – oändliga karriärmöjligheter
1 Nov 2016 kl: 00:00

Tre traineeprogram – oändliga karriärmöjligheter

Att få vara en del av ett snabbväxande, internationellt och värderingsstyrt företag lockade Theodor Östlund, Stephanie ten Berge och Julian Piek till H&M. Nu har de nyligen avslutat sina traineeperioder på det globala modeföretagets tre olika program.

Berätta om era respektive traineeprograms upplägg!

Theodor: – Under Business trainee-programmet arbetar man som controller i tre olika organisationer. Redan under min första placering på Inköpskontoret i Stockholm fick jag från dag ett ta en informell ledarroll och stort ansvar. Därefter fick jag vara med och utveckla verksamheten inom Produktion i Istanbul och inom Sales i Wien.

Stephanie: – International Talent-programmet inleddes med två fantastiska månader i Stockholm där vi fick lära känna H&M som företag. Resten av traineetiden var jag placerad i New York för att jobba med Store Development och Leasing, vilket var otroligt kul!

Julian: – Efter introduktionen roterade jag var sjätte vecka mellan olika team inom IT-avdelningen och jobbade med allt från butikslösningar till H&M Club. Vi fick också komma med egna idéer på projekt som vi drev parallellt, vilket var utvecklande och en riktigt bra erfarenhet för framtiden.

Vad var det bästa med traineetiden?

Theodor: – Att H&M ger dig stort ansvar. När jag var i Istanbul såg jag potential att arbeta smartare med tajmingen för våra beställningar från en viss leverantör. Då skickades jag ut själv till leverantören för att visa mina analyser och förbättra samarbetet.

Stephanie: – Att jag har lärt mig nya saker varje dag. Under traineetiden har jag fått träffa H&M-kollegor från hela världen – från butikspersonal i Texas till vår vd Karl-Johan Persson.

Julian: – Dels att få möjligheten, resurserna och stödet för att driva egna projekt. Men också att vi IT-traineer blev en väldigt tight grupp.

Vad gör ni på H&M i dag?

Theodor: – Som Online Business Controller på H&M Home arbetar jag och mitt team för att maximera omsättningen och lönsamheten på våra produkter i hela världen. Business Controller-rollen på H&M handlar om att gå från analys till handling – det är en rolig utmaning att förklara analyserna och få med hela teamet på tåget.

Stephanie: – Nu är jag Store Development Manager i Schweiz. Det var utmanande, men roligt, att få personalansvar direkt efter traineeprogrammet. Man måste vara både analytisk och kreativ eftersom vi både prognostiserar försäljningen, designar butikerna och väljer koncept för att maximera försäljningen.

Julian: – I dag arbetar jag som Application Expert med ett roll out-projekt för en ny lagerlösning. Det innebär att jag reser runt till våra lager, både i Sverige och utomlands, och analyserar verksamhetsprocessen för att kunna ta fram den bästa IT-lösningen. Det är spännande att jobba med ett team av olika kompetenser.

Fotnot: H&M är ett globalt mode­företag som erbjuder mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. Sista ansökningsdag för H&M:s traineeprogram 2017 är 1 januari. H&M har också ett Summer Internship för studenter och rekryterar löpande till rollen som Business Controller. Läs mer: career.hm.com