Tre mindfulnessövningar för dig som är stressad på jobbet
14 Feb 2020 kl: 00:00

Tre mindfulnessövningar för dig som är stressad på jobbet

Mindfulnessträning är ett effektivt sätt att öka din stresstålighet. När du tränar din förmåga att bli medveten om vad som är här och nu får du en större medvetenhet kring dina egna tankar, din kropp och dina känslor. Det hjälper dig att styra hur du väljer att agera istället för att instinktivt reagera utifrån dina tidigare erfarenheter och invanda mönster. Du kommer att uppleva att saker som tidigare gjorde dig stressad, irriterad eller upprörd rinner av dig lättare och du kommer att hantera utmanande och krävande situationer på ett mer balanserat sätt.

Jag har valt ut 3 enkla mindfulnessövningar för dig som känner dig stressad på jobbet och vill göra något åt det. Varje övning tar bara någon minut och du kan göra den precis varsomhelst.

Djupandning

Att fokusera på andningen är ett av de mest effektiva verktygen mot stress. Genom att djupandas stimulerar du det parasympatiska nervsystemet som övertygar kroppen att den är i vila och inte stressad. Det minskar även oro och ångest.

Ta ett långt, djupt andetag genom näsan. Fyll först magen med luft och fortsätt sedan uppåt mot lungorna och bröstet. När lungorna är helt fyllda med luft håller du andan i 3 sekunder innan du långsamt släpper ut all luft igen från bröstet, lungorna och slutligen magen. Upprepa ett par andetag eller så länge som du vill.

Fokus i vardagen

Välj en vardagsituation, vilken som helst, och var nyfiken på om du kan upptäcka några nya intryck genom att vara mer uppmärksam på detaljerna i din upplevelse. Det kan vara något så vanligt som att duscha, knyta skorna eller att ta en promenad. Föreställ dig att det är allra första gången i ditt liv som du upplever just denna situationen och att du ska beskriva den i detalj för någon efteråt. Vad hör du? Vad ser du? Vad känner du? Doftar eller smakar det på något särskilt sätt? Utmana dig själv att använda alla dina sinnen med största möjliga skärpa.

Genom att träna dig i att rikta din uppmärksamhet kommer du på sikt att få lättare att styra dina tankar och din uppmärksamhet till det som är mest gynnsamt för dig i stunden. Det i sig kommer att öka din stresstålighet.

Medveten promenad/löpning

En del människor föredrar att stressa ner med hjälp av rörelse och det är ett vanligt missförstånd att mindfulnessträning måste utföras sittande eller liggande. Det stämmer alltså inte alls! Att röra på sig är ett utmärkt sätt att hantera och förebygga stress och om du dessutom passar på att träna mindfulness under din promenad eller löprunda så blir det alltså en bonuseffekt.

Det du behöver göra är att lämna både pulsklocka, distansmätare och tidtagaruret hemma. Istället ägnar du din träning åt att upptäcka din omgivning och känslan i kroppen. Kan du känna varje steg mot underlaget? Hur låter det när du sätter i foten? Känner du vinden mot din hud? Vad ser du? Vad hör du? Kanske hör du dina egna andetag. Och kanske dina egna tankar. Eller något helt annat. Var nyfiken på om du kan låta vad som än dyker upp passera utan att bedöma eller försöka förändra. Det som är bara är och vad som än är så är det okej. Du är det som är du. Här och nu.

 av: Hanna Svensson, Ledarskapscoach