Traineetiden gav globalt  nätverk och vänner för livet
10 Dec 2015 kl: 00:00

Traineetiden gav globalt nätverk och vänner för livet

För några år sedan var Elisabet Wahlstedt en av 17 traineer på Vattenfall. Hela 14 av dem har valt att fortsätta med sina karriärer inom det internationella företaget.

Vad lärde du dig som trainee?
– Jag lärde mig mycket om Vattenfall och fick ett stort nätverk som jag har nytta av i dag. Det var fantastiskt roligt att se olika delar av verksamheten. Jag reste runt och var på många ställen i företaget vilket även gjorde att jag har mer förståelse för de andra verksamheterna i organisationen. Under två månader jobbade jag på en HR-avdelning i Amsterdam, det var väldigt spännande och lärorikt att prova på något som är totalt annorlunda jämfört med min roll som projektledare. Den typen av rotationer, att man får testa något helt annat, den möjligheten får man bara som trainee.

Vad är det som gör att Vattenfall unikt?
– Vattenfall är ett internationellt företag som jobbar med spännande frågor. Energibranschen är en framtidsbransch som dessutom är samhällsviktig. Mina traineekollegor och jag jobbar inom bolagets alla olika delar och om jag behöver svar på en specifik fråga har jag lättare för att få kontakt med rätt person. Jag var trainee tillsammans med tyskar, holländare och britter, och det gjorde att jag dessutom fick ett internationellt nätverk på köpet.

Varför har du valt Vattenfall?
– Det är ett stort bolag med väldigt många möjligheter i Sverige och internationellt. Jag trivs väldigt bra i min roll som projektledare, det är en öppen atmosfär på kontoret och jag har mycket trevliga kollegor – det är kul att gå till jobbet. Folk är kunniga och gör ett bra jobb samtidigt som de är hjälpsamma.

Vad vill du ge för råd till studenter som funderar på traineerollen?
– Utnyttja traineeåret på bästa sätt. Du får en unik möjlighet att testa så mycket det går på ett år. Utöver det som stod på agendan anordnade vi egna studiebesök och privata helgresor tillsammans med ett gäng traineer. Att se och göra så mycket som möjligt, den möjligheten kommer inte tillbaka. Den öppna atmosfären genomsyrar hela Vattenfalls kultur.