Traineeprogrammet fick Linn att växa och tro på sig själv
3 Dec 2014 kl: 00:00

Traineeprogrammet fick Linn att växa och tro på sig själv

Det är snart två år sedan Linn Andersson gjorde internationell traineetjänst på energijätten Vattenfall. I dag är hon anställd finansprojekt­ledare på koncernfunktionen och blickar tillbaka på en tid fylld av lärdomar ­och självförtroende­kickar.

Hur kom det sig att du sökte traineeprogrammet hos Vattenfall?
– Det internationella utbytet lockade. Jag gick ett internationellt finansprogram och fick arbeta tätt kring ekonomi med andra traineer från bland annat Tyskland och Holland. Vattenfall hade lyft blicken från det nationella planet och sökte mer samarbete över landsgränserna, vilket kändes spännande för mig.

Vad fick du göra under ditt år som trainee?
– Jag kom in som assisterande projektledare på Vattenfalls koncernfunktion, men fick också arbeta med Business Controlling inom vindkraft och med andra ekonomifunktioner. Under året kom jag i kontakt med många delar av företaget och fick prova på massor av olika roller. Mycket hängde på mig själv – programmet var väldigt fritt med stor möjlighet att påverka.

Vad var bäst med traineeprogrammet?
– Att man får ställa så många frågor man vill och att handledare och chefer verkligen tar sig tid att svara. Som trainee ska jag ju lära mig så mycket som möjligt och fundera kring vad jag vill arbeta med när programmet är slut. Nyfikenhet välkomnas när man är trainee. Dessutom fick jag ett stort kulturellt utbyte genom samarbeten med andra europeiska länder – och fick chansen att jobba utomlands flera gånger.

Hur kan man räkna med att utvecklas som trainee?
– Jag kom in i hetluften direkt, men på ett positivt sätt. I början kändes det osäkert och lite läskigt att ta beslut och komma med synpunkter, men du växer in i det väldigt fort. Om du tror att livet som trainee går ut på att se andra jobba är du väldigt fel ute. Jag växte enormt mycket som yrkesperson, och också privat. Självförtroendet fick sig en riktig skjuts uppåt. Att ­vara trainee är det bästa sättet du kan inleda din ­karriär på – du lär dig mycket om hur jobbet ska göras och kommer utvecklas massor i dig själv.

Läs mer om Vattenfalls traineeprogram: vattenfall.com/trainee