16 Sep 2010 kl: 00:00

Trainee på Fortum

Som trainee är Anna Guldbrand van att kastas in i olika projekt. Just i dag är det processer kring nybyggnad av nät som står på agendan. Om några dagar kan det vara något annat. Anna befinner sig precis i slutskedet av sista traineeperioden och ser med förväntan på framtiden.

Hur är det att vara trainee på Fortum?
– Roligt och omväxlande! Trainee-programmet Forerunner är ett och ett halvt år långt och under den tiden får du möjlighet att arbeta på en rad olika avdelningar inom företaget. Jag började på min hemenhet Distribution, där fick jag följa hela kedjan för nätanslutning av vindkraft, från ax till limpa. Det vill säga, från de första analyserna tills det är klart att bygga. Jag fick även sätta mig in i hur olika stödfunktioner fungerar. Några dagar var jag ute på fältet tillsammans med våra beredare, för att se hur det går till när man planerar och lägger kabel i marken.

Hur tillbringade du din andra traineeperiod?
– Jag var på marknadsavdelningen, där jag bland annat ägnade mig åt utveckling av webbtjänster för våra elkunder. Under min tredje traineeperiod har jag valt att arbeta med kommunikationsfrågor och på avdelningen för affärsutveckling. Nu är jag på väg tillbaka på min hemmaenhet och kommer att jobba med Investigations, det vill säga analyser och långtidsplaner för elnäten. Vi tittar på vad som kommer att hända om fem, tio år. Hur mycket vindkraft tål våra nät? Behöver de förstärkas? Det är ett spännande område och jag kommer att få en fast tjänst här när traineeåret är över.

Vad har varit höjdpunkten så här långt?
– Att träffa och lära känna de andra i traineegruppen. Vi är tretton traineer från Sverige, Finland, Polen, Ryssland och Baltikum. Jag har lärt känna företaget också genom de andra traineerna. Vi har bland annat haft gemensamma utbildningsdagar och gjort olika studiebesök.

Finns det några nackdelar med att vara trainee?
– Det är svårt att hinna bli riktigt bra på det man gör innan det är dags att byta uppgift och avdelning. Men det har det absolut varit värt. Jag ser nu fram emot att arbeta mer långsiktigt och med samma människor under en längre tid.

Vad var det som gjorde att du sökte dig till Fortum?
– Flera olika saker. En av mina vänner som jobbar här tipsade om trainee-programmet. Fortums miljövänliga profil spelade in. Företaget har lite kolkraft och mycket vattenkraft i sin portfölj. För mig är det viktigt att jobba på ett företag som tar ansvar. Både mot sina kunder och miljön. Det tycker jag att Fortum gör.

Varför är energi ett spännande område att jobba inom?
– Det är livsnödvändigt. Utan energi stannar Sverige. Gemene man har fått upp ögonen för miljö- och klimatfrågor och börjat intressera sig för var elen kommer ifrån. Just nu pågår en stor process där vi måste ersätta smutsig energi med ren. Det är spännande att få vara med och påverka det arbetet.

 

 

Text: Jacqueline Fahlander