Trainee hos Telia Sonera – och sångare för BWO
18 Mar 2009 kl: 00:00

Trainee hos Telia Sonera – och sångare för BWO

”Artistlivet är inget heltidsjobb. Man skriver låtar, spelar in, turnerar och ger en och annan intervju. Det kanske blir heltid i timmar när man turnerar, eftersom vi är borta över helger, men det är inga problem att studera samtidigt. Däremot krävs det mer planering när man jobbar. Men det går bra. Kalendern är min bibel.
Även mina bandkollegor Alexander och Marina gör annat vid sidan av och det är nog mycket det som bidrar till skapandet i BWO – efter bara några år har vi så mycket material att vi kan ge ut en samlingsplatta.

När jag började plugga 2001 hade jag inte ens börjat med musik. Jag spelade mycket tennis på den tiden och valde mellan ett tennis-stipendium i USA och att börja plugga till civilingenjör på Chalmers. Jag valde Chalmers, men tog sedan ett sabbatsår. Man kan säga att jag under det året gick från att sjunga min första ton till att börja göra musik med BWO. Sedan flyttade jag till Stockholm, började plugga på KTH i stället och blev av med en massa poäng som jag redan läst på Chalmers. Men industriell ekonomi passade mig bättre eftersom jag är intresserad av marknadsföring och entreprenörskap och hur man får en produkt intressant för en marknad.
Att jag utbildade mig till civilingenjör var ärligt talat för att jag inte visste vad jag ville bli. Utbildningen kan ju leda till vilken typ av jobb som helst. Det är den mest flummiga utbildning som finns eftersom man kan bli så många olika saker. Om någon frågar vad en civilingenjör jobbar med är det omöjligt att svara på. Det kan vara allt från dagisfröken, till maskininstallatör till vd för ett finansföretag. Och det var just för att det är brett som jag valde utbildningen.

Jag började jobba som trainee på Telia Sonera innan jag var klar med exjobbet, men tänkte att det hinner jag också. Om jag får ge ett tips, så se upp med att börja jobba samtidigt som du gör exjobbet, eftersom det lätt kan bli lidande.
Telia Sonera är kanske inte det sexigaste varumärket som finns, men här får man jobba från grunden – från nätet till slutkunden. Det är spännande, bättre överblick kan man inte få. Jag utvecklar olika musiktjänster och tv-spel och jobbar med utseendet på mobila portaler. Mina kunder finns i till exempel Finland och Norge och jag sluter avtal med allt från skivbolag till tv-spelsföretag. Eftersom det är en traineetjänst får jag en bred introduktion, så arbetet är väldigt varierat. Målet är att jag ska fortsätta inom företaget, traineetjänsten går ut på att bygga upp och satsa på en person.
Jag har faktiskt inget drömjobb. Det förändras ju hela tiden. Det viktigaste för mig är att jag får utlopp för min energi, mitt driv och min kreativitet. Just nu krävs det två jobb för att utmana det. Jag tror inte att man ska begränsa sig själv. Man ska vara pragmatisk, men inte helt inställd på något visst utan i stället greppa tag i det som dyker upp. För mig har det gått från tennis till plugg till musik till telekom. Det finns ingen mall, inga regler. Hade jag haft det hade jag inte varit där jag är i dag.”

Martin Rolinski
Ålder: 26 år.
Bor: Stockholm.
Uppväxt: Göteborg.
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik med inriktning industriell ekonomi på KTH
i Stockholm.
Jobbar som: Trainee på Telia Sonera och sångare
i BWO.
Familj: Sambo.
Gör på fritiden: Den lilla fritid som finns försöker jag vara en god pojkvän och vän. Försöker också hinna med att träna. Det blir mest gym och löpning, men jag spelar gärna innebandy och tennis (jag är en jävel på tennis). Det är bra att tävla lite för att få upp adrenalinet. Jag gillar också att laga mat.