Trafikverket utser Faizal Luttamaguzi till årets miljöinnovatör
3 Okt 2019 kl: 00:00

Trafikverket utser Faizal Luttamaguzi till årets miljöinnovatör

För andra året utser Trafikverket Årets Miljöinnovatör. Årets pris gick till Faizal Luttamaguzi för sina hållbara sightseeingturer på träcyklar i Stockholm. Idén är att Stockholmsbesökaren ska få uppleva olika delar av staden och näringslivet som har bidragit till att bli en av världens mest hållbara städer.

— Vi fick idén till Stockholm wooden bike tour efter att ha arbetat med andra typer av guidade turistturer i Stockholm under flera år. Vi märkte att många turister kände till att Stockholm ligger i framkant när det gäller hållbarhet, men få visste varför, det ville vi ändra på, säger Faizal Luttamaguzi, grundaren av Tours of Stockholm.

Trafikverket som genom priset vill uppmuntra de som aktivt arbetar för att minska koldioxidutsläpp och nå ett fossilfritt Sverige, motiverar det vinnande bidraget:

”När turister kommer till Stockholm för att inspireras tar Faizal Luttamaguzi ut dem på handgjorda cyklar i trä för att diskutera hållbarhetsfrågor, samtidigt som de tittar på staden. Faizal arrangerar så att turen blir ett naturligt forum för att gruppen ska förstå helheten, ta sig till målet med minimal miljöpåverkan och ha kul tillsammans. Det är ett utmärkt exempel på nudging för en hållbar utveckling.”

Den två timmar långa turen inkluderar bland annat stopp i världens första nationalstadspark, Rosendals odlingar, samt hos restauranger som ligger i framkant kring hållbarhet. Vid varje ställe berättar guiden hur företagen jobbar med hållbar utveckling och hur besökarna själva kan bli mer hållbara i sin vardag. Faizal Luttamaguzi säger att:

Vi vill bidra till att göra Stockholm till destination för klimatmedvetna och främja en annorlunda turism. 

Cyklarna är specialtillverkade och görs för hand av det grekiska företaget Coco-mat. Ram, styre och stänkskärmar är gjorda av hållbart producerad ek, och resterande delar är återvinningsbara.

– Cyklarna har blivit väldigt populära och efterfrågan på turerna är stor. Totalt har strax över 12 000 kunder genomfört turen sedan maj 2017, säger Faizal Luttamaguzi.

Lär mer information om Stockholm Wooden Bike Tour här

Tours of Stockholm

Tours of Stockholm, som började med matupplevelser utökades snabbt till mer än femton olika upplevelser. Alla hade samma syfte: Att besökarna skulle bli lika förälskade i staden som stockholmare själva var. Idag ges turerna i Stockholm, New York och London. Läs gärna mer på www.toursofstockholm.com

Årets Miljöinnovatör

I år är det andra gången Trafikverket delar ut ett pris till Årets Miljöinnovatör. De vill genom detta visa att de är en myndighet som tar ansvar och som ser allvarligt på att planeten står inför stora miljöutmaningar, inte minst på klimatområdet. Transportsektorn står idag för en tredjedel av utsläppen av koldioxid i Sverige och även dessa måste minska om vi ska nå ett fossilfritt Sverige 2045. Läs mer på http://aretsprofessional.se/posts/arets-miljoinnovator-1#