Topplistan: Här är svenskarnas drömjobb
11 Okt 2018 kl: 00:00

Topplistan: Här är svenskarnas drömjobb

Ingenjör är yrkestiteln som allra flest svenskar önskar att de kunde skriva på cv:t – och framför allt är det personer under 29 år som är intresserade av att bli ingenjörer.

Det visar Manpower Work Life 2018, en årlig undersökning där svenskar bland annat får besvara frågan om vilket deras drömyrke är. I 2017 års undersökning hamnade ingenjör på andra plats och projektledare – yrket som toppade listan i fjol – har nu halkat ner till fjärde plats.

– Ingenjörsutbildningen ger en bred bas att stå på, där du utvecklar både teknikkunskaper och ”mjuka” förmågor som problemlösning och att samarbeta. Det är en eftertraktad kombination på framtidens arbetsmarknad som ger stora möjligheter att arbeta med varierande uppgifter och vidareutvecklas under hela yrkeslivet, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige, i ett pressmeddelande.

Programmerare och managementkonsult kvalar för första gången in på topp 10-listan, samtidigt som läraryrket gör comeback efter ett par års frånvaro. Tre yrkena som har lämnat topplistan jämfört med 2017 är entreprenör, äventyrare och författare.

Undersökningen visar också att endast sex procent av svenskarna redan har sitt drömjobb – däremot uppger 29 procent att deras nuvarande jobb är ganska nära deras drömjobb. 50 procent svarar att deras nuvarande tjänst är ganska eller väldigt långt ifrån jobbet de drömmer om, medan 15 procent inte vet eller inte vill svara på frågan.

Svenskarnas drömjobb 2018 (förra årets placering inom parentes):

1. Ingenjör (2)

2. Säljare (8)

3. Administratör (3)

4. Projektledare (1)

5. Kommunikatör/marknadsförare (10)

6. Ekonom (5)

7. Programmerare (NY)

8. Lärare (NY)

9. Maskinoperatör (NY)

10. Managementkonsult (7)