9 Nov 2009 kl: 00:00

Topplista: Egenskaperna som ger dig jobb!

Om du kan ta initiativ, organisera och utföra dina arbetsuppgifter samt göra det utan att förvänta dig något beröm är du många företags dröm. Strukturerad, självgående, prestigelös och initiativrik toppar nämligen listan på de egenskaper som flest arbetsgivare letar efter hos arbetssökande. Jobbcoachen Nina Jansdotter menar att den slimmade budgeten har påverkat kraven på nyanställda.

– Du ska göra mycket själv, snabbt förstå vad som ska göras och slussas in i nya jobbet utan någon längre inlärningsperiod. Alla har fullt upp och ingen har tid att hålla någon i handen, säger hon.

 

Årets raket är egenskapen initativrik som plockade hela 11 placeringar jämfört med föregående år och hamnade som den fjärde mest eftertraktade egenskapen. Däremot har både stresstålighet och noggranhet blivit nedprioriterade, då båda har sjunkit 9 placeringar.

– Noggrannhet har proriterats ned eftersom man inte längre hinner vara det, kvantitet går lite före kvalitet just nu. Att vara stresstålig är däremot oftast ett outtalat krav som fortfarande är viktigt, men som inte längre skrivs ut, menar Nina Jansdotter.

 

Flera nyheter syns även på listan, där ”säljinriktad” var den som placerade sig högst av dessa på plats nummer 10.

– Denna egenskap kändes given och kommer förmodligen att fortsätta klättra i popularitet. Det är otroligt fokus på att alla måste ha ett säljperspektiv oavsett var i företagets organisation du befinner dig, säger Nina Jansdotter.

 

Besitter du inte alla egenskaper på listan eller i jobbannonsen behöver du inte hänga läpp menar Nina.

– Det finns igen ”übermänniska” som kan vara allt det här, många av egenskaperna är dessutom motsägelsefulla. Till exempel brukar säljinriktad och analytisk vara egenskaper hos två olika personlighetstyper. Vissa arbetsgivare använder dessutom modeorden utan att riktigt veta vad de söker.

 

Hennes tips för att förbättra ditt CV eller personliga brev är att lägga lite extra tid på att framhäva dina egenskaper på ett annat sätt än att bara skriva orden.

– Försök att mer beskriva konkret hur du har uppfört dig i olika situationer eller projekt för att visa vilka egenskaper du har, mer ”show don’t tell”.

 

Hela listan

(numret inom parentens är hur placeringen blev i för hållande till förra årets lista):

1 strukturerad (±0)

2 självgående (+1)

3 prestigelös (+1)

4 initiativrik (+11)

5 ansvarstagande (+3)

6 utåtriktad (±0)

7 positiv (-2)

8 serviceminded (-1)

9 flexibel (±0)

10 säljinriktad (NY)

11 stresstålig (-9)

12 pedagogisk (NY)

13 entusiastisk (NY)

14 analytisk (NY)

15 kommunikativ (NY)

16 kreativ (NY)

17 disciplinerad (±0)

18 resultatinriktad (NY)

19 noggrann (-9)

20 tävlingsinriktad (NY)

 

 

 

Källa: Saplo / Monster

Listan är framtagen av Monster i samarbete med Saplo som har gjort en analys av 3 000 jobbannonser.