Toabesöket ställer till det på jobbet
3 Okt 2013 kl: 00:00

Toabesöket ställer till det på jobbet

 

Man kan tycka att de mest basala behov, som att äta, sova och gå på toa, inte skulle behöva innebära några större problem i vår del av världen. Men det vet vi ju alla att så inte är fallet. Ätstörningar, sömnproblem – och toaångest – är en del av mångas vardag.

 

Och just det sistnämnda, att göra det man ska på toaletten, är ett stort bekymmer för många på jobbet. Framförallt för kvinnor. Det är nästan en tredjedel av kvinnorna som går varannan dag eller mer sällan, samma siffra för männen är 15 procent.

 

Enligt en ny undersökning gjord av United Minds, på uppdrag av Kellogg’s, är det så många som 61 procent av de svenska kvinnorna som har magproblem minst en gång i veckan, delvis på grund av att de håller sig från att bajsa i större utsträckning än vad män gör. Totalt var det 41 procent av kvinnorna i undersökningen som uppgav att de håller sig eftersom de tycker det är pinsamt att bajsa när de inte är hemma, alltså till exempel på jobbet.

 

– Alla ska ha rätt till en bra mage. Vi vill bryta tabun kring ett onödigt problem. Vår undersökning visar att många håller sig. Varför kvinnor inte bajsar på offentliga toaletter beror främst på att de tycker att det är pinsamt, till exempel att det ska låta eller lukta. Medan den största orsaken till att män inte använder offentliga toaletter är för att de är ofräscha. Men vi vill att man ska våga prata om problemen och på så sätt bidra till att fler får en mage i balans. Oavsett om du är man eller kvinna ska du kunna gå på toaletten utan att skämmas, säger Christina Flänsgård, ansvarig för näringsinformation på Nordisk Kellogg’s.

 

Så hur är det bland er Shortcut-läsare? Känner ni igen er i problemet? Kommentera gärna! Eller är ämnet för tabu?

Jobbigaste situationerna att gå på toaletten för att bajsa: 

Kvinnor

1. Tåg/flyg (42 %)

2. Hemma hos vänner (39 %)

3. På restaurang (33 %)

4. Tillsammans med en ny partner (27 %)

5. Arbetsplatsen (26 %)

 

Män

1. Tåg/flyg (41 %)

2. På restaurang (26%)

3. Nattklubb (25 %)

4. Hemma hos vänner (24 %)

5. När man åker bil tillsammans med någon annan (19 %)