26 Jan 2012 kl: 00:00

Titeln som ändrar allt – eller inget

Mods, slav eller daglönare. Det var bara några förslag som kom in när Almega och Bemanningsföretagen tidigare i höst drog igång kampanjen Dom kallar oss. Kampanjen, som bestod av en röstningstävling om vad bemanningsföretagens uthyrda personal skulle kallas, blev snabbt en censurkarusell som fick avslutas i förtid. Men på Facebook lever diskussionen vidare och handlar nu uteslutande om de uthyrdas arbetsvillkor.

 

Att tjänstetitlar är viktiga för vår identitet är knappast något nytt, men frågan är om en finare titel spelar någon roll så länge jobbet är detsamma? Var det verkligen ett smart drag av bemanningsbranschen att försöka sudda ut titeln inhyrd till förmån för konsult, som det vinnande bidraget föreslog?

 

Ylva Ulfsdotter Eriksson, fil.dr och lektor vid sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet tror inte det. Hon forskar i yrkesstatus och har nyligen gett ut boken Yrkesstatus – erfarenhet, identitet och erkännande.

– En diskussion om yrkets insats i samhället kan säkert både höja statusen och påverka hur omgivningen betraktar yrkeskategorin, men att bara ändra en titel förändrar ingenting. Det blir en rätt värdelös makeover som få kommer att ta till sig.

 

Som exempel nämner hon när landets sopgubbar skulle bli fria från sin odör. Men att inkräkta i en bransch där yrkesstoltheten är stark visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Att ändra från sophämtare till miljötekniker lät fint på pappert, men tjänsten var ju fortfarande densamma. I vår forskning har vi intervjuat flera personer som kallar sig för sophämtare – eftersom det är just det de gör. Så innan man försöker ändra på en titel bör man noga fundera över vad en förändring egentligen innebär, säger hon.

 

 

Läs mer:

 

Emma Höglund har testat 15 olika jobb. Men det har inte varit ett planlöst hoppande utan ett högst medvetet val för att hitta rätt arbetsgivare. Här är fyra tips för framgångsrikt konsultande!
Ett starkt personligt varumärke ger dig framgång i karriären – oavsett om du är chef, anställd eller entreprenör. Här är expertens 5 tips som hjälper dig ta kontroll över din framtid.