Tipsen som ger dig de okända jobben
26 Feb 2014 kl: 00:00

Tipsen som ger dig de okända jobben

Enligt Monica Renstig själv har hon gått igenom runt 2500 personers cv:n och jobbansökningar, för att hjälpa dem komma vidare i karriären.

– 86 procent av dem jag hjälpt har fått jobb med min metod, som innebär spontanansökningar till företag som för den stora allmänheten är rätt okända.

Det hon förespråkar handlar alltså om att ligga steget före – och att gå rakt på sak.

– En spontanansökan gör det mycket lättare för alla, för arbetsgivaren och för dig själv. Det är väldigt bra eftersom du sticker när du

Monica Renstig

Monica Renstig

hör av dig innan en tjänst annonseras ut. Dessutom är det väldigt få som skickar ansökningar till företag som är mindre kända, trots att de kanske kan erbjuda bra jobb med stora utvecklingsmöjligheter.

I Planka cv har Monica Renstig samlat de bästa exemplen på bra formuleringar och cv:n som lett till jobb. Så hur ska du göra för att hitta de där okända företagen som ska få dina spontanansökningar?

– Leta i databaser som till exempel Eniro, och titta på Gasell-listan. Den visar de mest snabbväxande företagen i Sverige. Veckans Affärer listar också de 500 största företagen i Sverige, och där kan det finnas en del mindre kända bolag.

När du lyckats hitta arbetsgivare som känns lämpliga gäller det att få till ett möte. Och det lyckas du med genom att skapa nyfikenhet och intresse för dig som person, och för din kompetens.

– Syftet med ditt personliga brev och cv är att komma till intervju. Se det som ett säljbrev. Det gäller att vara tillräckligt intressant. Du behöver inte skicka ett fullständigt cv utan ge ett smakprov och ta med det fullständiga cv:t om det blir en intervju. I brevet ska du tala om vad du kan tillföra, snarare än vad du själv vill. Och ge en hint om vad som kommer att hända om de anställer dig snarare än vilka anställningar du haft.