Tips när du jobbar hemifrån
24 Mar 2020 kl: 00:00

Tips när du jobbar hemifrån

Prioritera i rätt ordning

Det första jag vill tipsa om är vikten att få det viktigaste gjort först. Be din chef eller kollega om en deadline om du inte vet hur du ska prioritera. Det kan även vara bra att stämma av detta under dagen så att det inte blivit några ändringar. Gillar du att göra listor kan du punkta upp dagens uppgifter och bocka av efter hand.

Anpassa kommunikationen

Det är viktigt att du är mer kommunikativ än vanligt, både mot din chef och dina kollegor.  Återkoppla så ingen får för sig att du är ”ledig”, svara gärna snabbt att du har tagit emot meddelandet och återkommer så snart du kan.

Använd kameran till hjälp

Det kan spara en hel del tid och undvika missförstånd genom att kommunicera med kameran –  för att kunna se kroppsspråk och ansiktsuttryck hos den du kommunicerar med. Det är ofta lättare att få fram sitt budskap då än när man slänger iväg ett snabbt chattmeddelande med några smileys, som ofta går att tolka på lite olika vis. Klä dig jobbmässigt när det är kunder och viktigare möten när du syns i bild. Både för din del, så att du känner dig proffsig, samt för att förmedla en seriositet inför andra. Du är inte ditt mest jobbmässiga jag när du har pyjamas på dig.

Kom ihåg att ta pauser

Det är lätt att glömma att ta pauser när man inte blir varse om hur mycket klockan är och inte längre märker när kollegorna går i väg på lunch. Paus behövs även om du inte tycker att det är lika kul att luncha själv. Gör ett schema för dagen och se till att du får avbrotten du behöver för att kunna fokusera.

Glöm inte den sociala kontakten

När du inte är på jobbet och får naturliga pauser och pratstunder vid kaffemaskinen är den sociala biten också något att komma ihåg. Det kan kännas ensamt och isolerat att sitta hemma hela dagarna när man är van vid att jobba i kontorslandskap. Vi är sociala varelser som har behov av kontakt med andra i vår vardag. Kontakta en kollega eller vän som sitter i samma sits och ta en ”digital fika” en stund på eftermiddagen.

Rör på dig under dagen

När man arbetar hemifrån är det vanligt att man blir mer stillasittande än när man arbetar på kontoret, där man ofta har ett större område att röra sig över samt att man kanske går ut för att äta lunch. Ta den där promenaden ändå för att få solljus och frisk luft så att energin kan komma tillbaka. Passa på när du känner dig trött och ofokuserad så kan en bensträckare ge dig ditt fokus tillbaka. Tänk även på ergonomin, när du jobbar hemma kan det locka att sitta i soffan, men se till att ordna en ordentlig arbetsplats så att du har en bra arbetsställning.

Avsluta arbetsdagen med en rutin

När arbetsdagen är slut är mitt tips att avsluta med en rutin, så att det blir en gräns när jobbet slutar och du sedan är ledig. Ett sätt är att ägna en stund åt att reflektera över vad du har gjort under dagen. Beröm dig själv för det du hunnit med och skriv upp saker du ska göra dagen efter, en sammanfattning över vad du presterat och påminnelse vad som finns kvar att göra under resten av veckan.