”Till alla exjobbande ingenjörsstudenter”
15 Apr 2015 kl: 00:00

”Till alla exjobbande ingenjörsstudenter”

Under våren vaknar det svenska folket upp från den ofrivilliga dvalan vi här i Sverige får stå ut med under vinterhalvåret. Folk blir gladare, socialare och mer avslappnade än de har varit på månader. Det är som en epidemi som sprider sig hos befolkningen. Från en dag till en annan har caféernas uteserveringar gått från att vara öde förvaringsutrymmen av utemöbler till att bli hårdvaluta för alla vårkänslofyllda lattedrickare. Det finns dock en grupp denna våryra inte når – studenterna, och framför allt de som skriver på sitt examensarbete.

Som civilingenjörsstudent på ditt sista och femte år spenderas våren till att skriva på ditt examensarbete. Något som är det största – och viktigaste – arbetet du hittills har skrivit. Den glada och sociala vårkänsla som lattedrickarna upplever omvandlas därför till något annat hos studenter. Vårkänslan består istället utav ångest över att du borde vara ute i solen och att du inom några få månader ska ha gjort klart ditt examensarbete, ha skaffat dig ett jobb och blivit vuxen på riktigt.

”Du kommer aldrig vara så obunden till saker och ting som du är nu. Du har nu chansen att göra precis vad du vill”

För att bara skriva examensarbetet är inte nog. Du måste söka jobb under tiden! Hela våren spenderas därför framför en dator – en sjättedel av tiden till att skriva på examensarbetet, en sjättedel till att hitta jobbannonser och fyra sjättedelar till att alternera mellan att titta på Youtube och att klaga på Facebook över att du har så lite tid och känner dig så stressad.

Denna stress bygger i grund och botten på att du är rädd. Du har spenderat de senaste fem åren på universitetet där du har vant dig med hur saker och ting fungerar. Du har vant dig med den akademiska kvarten som tenderar att bli en halvtimme vid grupparbeten. Du har vant dig med att spendera en tvåtimmarsföreläsning med att räkna antalet gånger föreläsaren upprepar ett specifikt ord. Du har vant dig med klaga på att studiemedlet från CSN är för lågt samtidigt som du spenderar en stor del av det med att gå på nationer, dricka alkohol och betala självrisken på mobilen då du återigen har spräckt skärmen på fyllan. Att lämna denna trygghet skrämmer dig, för att lämna universitetet betyder att du blir vuxen. På riktigt. Vårkänslan för studenter är därför inte glädje. Den är ångest och rädsla.

Att gå runt en hel termin och vara rädd och ha ångest över framtiden kan tyckas vara outhärdligt. Att kombinera det med att göra ditt, hittills, livs viktigaste arbete är heller inte särskilt effektivt, men sen slår det dig. Du har en femårsutbildning i bagaget och är därför högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kommer aldrig vara så obunden till saker och ting som du är nu. Du har nu chansen att göra precis vad du vill. Du kan söka precis vilket jobb du vill. Det enda som stoppar dig är du själv. En sådan möjlighet ges inte ofta, och därför ska du ta vara på den.


Dennis Widmark är en glad 24-årig designingenjör som studerar på Lunds tekniska högskola. Han spenderar en stor del utav sin fritid till att läsa böcker och som skribent på bland annat sin blogg http://denniswidmark.se

Drömäventyr: ”En resa till San Fransisco och Silicon Valley för att uppleva entreprenörsandan som finns där. Det vore väldigt intressant att se hur både små och stora företag har arbetat för att kunna etablera sig på marknaden.”