Tidigare uppstickare – det gör de i dag
2 Dec 2015 kl: 00:00

Tidigare uppstickare – det gör de i dag

I morgon, torsdag den 3 december, offentliggör vi årets Uppstickarlista. Som uppvärmning listar vi sex personer som placerat sig högt under tidigare år – och luskar ut vad de håller på med i dag.
Här hittar du förra årets Uppstickarlista!

Daniel Espinosa

Nr 1 år 2012

gus_espinosa

Filmregissören Daniel Espinosa hade precis gjort sig ett namn i Hollywood med den påkostade succén Safe House när han utsågs till 2012 års uppstickare. Sedan dess har han hunnit göra sin andra Hollywood-film, Child 44, som sågades av kritikerna när den hade premiär i maj i år.

Men Daniel lämnar inte drömfabriken för det – nu jobbar han bland annat på en science fiction-film med Warner Bros. I somras offentliggjordes det dessutom att han ska regissera en ny filmatisering av Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna, med planerad premiär 2018.

Daniel Ek

Nr 1 år 2009

gus_ek

När den då 26-åriga Daniel Ek toppade Uppstickarlistan hade det gått ett år sedan hans Spotify lanserats för allmänheten och musiktjänsten hade sex miljoner användare.

På frågan om vad som gör honom till en uppstickare svarade Daniel:
– För att jag är nyfiken, envis och passionerad.

Hans råd till andra unga entreprenörer löd:
– Var envis, ha tålamod och var beredd att slita hårt för att nå ditt mål.

Tydligen funkar receptet – för i dag är Spotify som bekant en av världens största musiktjänster med över 75 miljoner aktiva användare, varav 20 miljoner betalande, världen över. Och Daniel Ek kan titulera sig mångmiljardär.

Lina Thomsgård

Nr 3 år 2010

gus_thomsgard

Lina Thomsgård tog plats på Upp­stickarlistan samma år som hon grundat Rättvise­för­medlingen, som sedan dess blivit en stark opinionskraft för mångfald och jämställdhet. 2014 lämnade Lina över ordförande­skapet till Seher Yilmaz och blev i stället projektledare för en satsning på mångfald och jämställdhet i musik­livet hos SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare. Hon har även skrivit krönikor för Fokus och Aftonbladet.

Sedan oktober i år ser vi henne som programledarkollega till Kristofer Lundström i SVT-programmet Kobra.

Maria Sveland

Nr 1 år 2013

gus_sveland

Maria Sveland toppade Uppstickarlistan 2013 efter att ­ha släppt en av årets mest debatterade och uppmärksammade böcker, Hatet – en bok om ­anti­feminism, där hon kartlade hatet mot kvinnor och feminister.

I slutet av 2013 började Maria som krönikör i Dagens ETC, där hon fortsatt skriva om de tre ­teman hon brinner för; kön, klass och sexualitet. Hon var även redaktör för brevväxlingsantologin Något är ruttet i Sverige som ETC Förlag gav ut ­hösten 2014. I somras kom hennes senaste ­roman Befrielsen, som dock fick ett ljummet mottagande av kritikerkåren.

Terese Alstin och Anna Haupt

Nr 14 år 2011

gus_alstin_haupt

Anna och Terese är hjärnorna bakom Hövding, den ­revolutionerande cykelhjälmen som precis hade börjat säljas till konsumenter när grundarna tog plats på Uppstickarlistan 2011.

Men därefter har allt inte gått som planerat, och runt årsskiftet 2014/2015 lämnade duon Hövding efter tio års arbete med sitt livsverk. Orsaken var menings­skiljaktigheter med vd:n.

Men bortglömda lär de inte bli i första taget. I april i år presenterades 60 nya ansikten som hälsar resenärer välkomna på Arlandas Wall of Fame – och Anna och Terese är två av dem.