Therese Lundstedt: 5 saker du kan kräva av din chef
30 Jul 2018 kl: 00:00

Therese Lundstedt: 5 saker du kan kräva av din chef

Någon eller några veckor in i semestrarna finns det förmodligen många som fortfarande funderar på jobbet och på den där chefen som det inte riktigt fungerar med. Frågan är dock vad man egentligen kan kräva av sin chef. Man kan faktiskt inte kräva vad som helst – det är jag den första att stå upp för. Men dessa fem saker tycker jag att du kan kräva. Eller åtminstone drömma om att hen skulle ge dig.

1. Tid!

Vår tids mest diskuterade råvara. Jag brukar säga att tid är allt man har. Hur man prioriterar är en helt annan sak. På frågan om jag har tid försöker jag därför att alltid svara ”ja”. Om mina medarbetare har fastnat i ett problem och inte kommer vidare är det viktigare att jag hjälper dem i stället för att fortsätta med mitt. Deras problemlösning påverkar ju hela bolaget och kunderna här och nu.

2. Nyfikenhet

En god vän sa att nyfikenhet skulle bli 2018 års viktigaste ord. Jag tror att hon har rätt, men jag tror att företeelsen är viktig oavsett år. Utan en genuin nyfikenhet, framför allt på människor, så kan man inte driva bolag.

Utan nyfikenhet på kundernas liv, tankar, problem och funderingar kan man inte ta fram nya produkter och tjänster. Och utan nyfikenhet på sina kollegor och medarbetare, deras drivkrafter och motivationsknappar, kan man inte heller ge dem rätt arbetsuppgifter eller motivera, berömma och coacha dem.

”Beröm är helt gratis – det kan inte stoppas av budgetrestriktioner.”

3. En aldrig sinande flod av beröm

Feedback är det viktigaste i det kretslopp som vi kallar för jobbet. Om man aldrig får ett ”tack”, ”bra jobbat” eller ”heja” – hur ska man då orka göra bra saker och rätt saker på dagarna?. Till ledarnas fördel så är beröm dessutom helt gratis. Alltså är det inte heller budgetrestriktioner som sätter käppar i hjulen för denna aktivitet.

Jag försöker verkligen att därför bara ge positiv feedback. Alla vet om när de har gjort något fel, det behöver man som ledare alltså inte älta. Det positiva man själv åstadkommer är gemene man däremot ohyggligt dålig på att ta till sig utan att någon annan påpekar det. Man kan aldrig ge för mycket beröm.

4. Handgriplig guidning

Ett utvecklingssamtal med fina ord är ofta svårt att omsätta i handling för mottagaren. Mitt förslag är att ledare i stället kastar på sina medarbetare nya och läskiga uppgifter – uppgifter som de själva förmodligen inte hade tänkt att de skulle göra eller klara av. Då tillåts medarbetarna att växa som personer och lära sig en väldig massa nytt. Självklart kräver detta också stöttning genom den första tiden eller det första uppdraget.

Man lär sig genom att göra, inte genom att resonera. Fler ledare och företag borde därför ha större fokus på att göra.

”Man lär sig genom att göra, inte genom att resonera.”

5. Mod

Ambition, mod och vilja borde man kunna kräva av sin chef. Om hen inte vet vart ni är på väg, varför ni siktar dit och inte kommer att våga springa längst fram i ledet när det verkligen gäller – då finns det inte heller någon anledning att sätta kaptensbindeln på dennes arm.

Det talas för lite om mod, konstigt nog, då det är en av få saker bland det enda man verkligen behöver när man ger sig ut på den okända mark som företagande och ledarskap faktiskt består av.

Din chef ska våga ta jobbiga beslut, ge tuffa besked, orka springa lite längre än alla andra och rak i ryggen försvara det som du och dina kollegor levererar. Du kanske inte alltid kommer att gilla beskeden och besluten, men du kommer garanterat att känna dig trygg med en modig ledare – och förhoppningsvis också respektera chefen på ett helt nytt sätt.