1 Okt 2010 kl: 00:00

Test: Lider du av uppskjutar-sjukan?

Den viktiga rapporten måste skrivas men när förmiddagen är slut har du surfat lite på måfå, styrt upp Facebookevent och fastnat i en utdragen mejldiskussion om en kollegas privatliv. Känner du igen dig? Då är du långt i från ensam.

– Att skjuta upp saker är ett sätt att skjuta undan perfektion. Att vänta till sista minuten gör att du skaffar dig en ursäkt i fall du inte levererar ett perfekt innehåll eller resultat, säger journalisten och författaren Lotta Abrahamsson som i dag har fimpat förhalandet och jobbat bort sin slarvighet så till den grad att hon själv håller föredrag och coachar andra om hur man blir mer effektiv och mår bra på jobbet.

Här är hennes fem säkra tecken på att du lider av uppskjutarsjukan:

• Du fastnar i faktainsamling och andra förberedelser i stället för att skriva rapporten/dokumentet/texten. Det finns alltid ytterligare minst en bok att läsa eller en hemsida att besöka för att ta reda på mer om ämnet.

 

• Du finslipar dina försäljningsargument i stället för att ta kontakt med kunderna. Eller fastnar i idékläckandet.

 

• Du skapar avancerade system för försäljningsstatistiken i stället för att sälja. Eller lägger upp nya register för kundernas adresser, företagets produkter eller sökta jobb i stället för att sälja, ringa arbetsgivare eller skriva.

 

• Du uppdaterar hemsidan en gång till i stället för att kontakta kunder eller arbetsgivare. Eller kör fast i beslutångesten kring typsnitt och papperskvalitet när du ska utforma visitkort, säljbrev eller ansökningar.

 

• Du sorterar posten och tar itu med allehanda pappershögar i stället för att skriva. Eller sälja. Trots att du är en slarvmaja hemma förvandlas du till en superpedant på jobbet som bara måste ha skrivbordet tipptopp undanplockat innan du kan börja jobba.

 

Känner du igen dig? I nya numret av Shortcut magasin som landar på din hallmatta idag om du är premiummedlem tipsar Lotta Abrahamsson om hur du botar dig själv från uppskjutarsjukan, sifferfobin eller säljskräcken − och samtidigt har roligare och bli mer effektiv på jobbet! Texten publiceras även inom kort här på webben.

 

Illustration:Illustration Jessica Kurki