24 Sep 2009 kl: 00:00

Test: Är du arbetsnarkoman?

Gör testet här nedan (eller klicka här om det inte syns). Får du svaret att du jobbar för mycket? Läs våra fem tips om hur du kan bota din arbetsnarkomani.

 

[iframe name=”proprofs” id=”proprofs” style=”overflow-x: hidden;” marginwidth=”0″ marginheight=”0″ src=”http://www.proprofs.com/quiz-school/widget/v2/?id=62679&bgcolor=ffffff&fcolor=000000&tcolor=9B2A29&w=&h=” width=”450″ frameborder=”0″ height=”452″][/iframe]

 

 

Bot för arbetsnarkomaner

Vad är det som lockar?
Ställ dig själv frågan, ”vad är det som driver mig egentligen”. Jobbar du för att det är så himla kul, eller är det för att bevisa något för någon. Det är viktigt att vara klar över sina värderingar och drivkrafter om man vill försöka förändra något i sitt liv.

Var medveten om dina gränser
Är du van att pressa på så kan gränserna för vad du orkar och inte så småningom bli allt suddigare. Börja lyssna mer på din kropp så kan du också sätta stopp innan du går över gränsen för vad som är sunt arbetstempo. Att träna någon kroppsterapeutisk träning som till exempel yoga kan hjälpa dig hitta den balansen.

Ha roligt även på fritiden
Om du har ett jobb som du tycker är stimulerande och som ibland tenderar ta över ditt liv behöver du även boka in roliga saker på din fritid för att förhindra att det blir ”roligt på jobbet – trist när jag inte är där”.

Var medveten om riskerna
Var är det värsta som kan hända om fortsätter att jobba extremt mycket tror du? Att du blir sjuk? Att din sambo flyttar? Att du får dålig kontakt med dina barn? Det finns alltid två sidor av samma mynt och du kanske inte är villig att betala ett hur högt pris som helst för jobbet när allt kommer till kritan.

Hur gör andra?
Skaffa dina egna förebilder. Människor som presterar och får gjort mycket utan att för den skull jobba dygnet runt. Hur gör dom? Jämför sedan med en negativ förebild, någon som kanske jobbat sönder både sig själv och relationer. Fundera sedan över vilken väg som verkar mest lockande.

Nina Jansdotter är författare och jobbcoach och arbetar just nu mest med projektet Drömjobbet – där arbetssökande kan få en egen jobbcoach gratis i tre månader. Läs mer på www.dromjobbet.se