”Teamet har redan kunskapen, mitt jobb är att inspirera det”
28 Aug 2015 kl: 00:00

”Teamet har redan kunskapen, mitt jobb är att inspirera det”

Stefan Lagerqvist kom till Unilever för att få jobba nära marknaden och fortsätta utvecklas inom ledarskap och marknads­föring. Sedan hösten 2014 är han Nordisk marknadsdirektör med ansvar för att lansera nya produkter, utveckla och implementera strategier för den nordiska marknaden. Bland varumärkena hans team arbetar med finns bland annat Via, Neutral, Comfort och Omo.

Vad utmärker Unilevers ledarkultur?
– Här leder jag drivna individer som är väldigt starka inom sina områden. Mitt huvudsakliga uppdrag är inte att lära dem hur de ska göra sitt jobb, utan att inspirera och motivera dem till att prestera på topp. Jag jobbar med full transparens mot mitt team och involverar dem i alla beslut med ambitionen att utveckla dem i ett högt tempo.

”Kom ihåg att du aldrig lyckas ensam, det är teamet som gör det tillsammans”

Vad skiljer Unilever från dina tidigare arbetsgivare?
– En viktig skillnad är hur vi arbetar med hållbarhet. Unilever Sustainable Living Plan är en del av vår globala strategi med mål att dubblera omsättningen samtidigt som vårt fotavtryck på miljön halveras. Det genomsyrar allt vi gör, från styrelsebeslut om nya produkter till att våra kontor är klimatsmarta.

Hur utvecklar Unilever sina ledartalanger?
– Som nyexad universitetsstudent kan du gå vårt traineeprogram Future Leaders. Där arbetar du i fyra olika roller inom Norden under två år och får en raketstart på ledarkarriären. Vi lyfter också fram ledartalanger internt genom utvecklingsprogrammet Aspire och har många vidareutbildning­ar inom ledarskap. Mest av allt tror vi på att utvecklas i vardagen, därför har vi en kultur där både chefer och medarbetare ger mycket feedback.

Varför passar du som chef?
– Jag har alltid drivits av att få utveckla andra. För mig är utmaningen att se varje individ och hjälpa dem att hitta sin egen väg till framgång. Det är extra viktigt på ett företag som Unilever, som är fullt av ambitiösa talanger. Jag försöker ha en ödmjuk inställning till ledarskapet och vill alltid lära mig nya saker genom de olika människor och kulturer jag möter varje dag.

Har du några tips till den som vill bli ledare?
– Kom ihåg att du aldrig lyckas ensam, det är teamet som gör det tillsammans. Därför måste du dela med dig av framgången och lyfta fram de som gör ett bra jobb.