”Tänker inte på konsekvenserna”
3 Okt 2013 kl: 00:00

”Tänker inte på konsekvenserna”

Under gymnasiet läste Kenneth Gustavsson till svetsare och tränade sportdykning. Redan då var han inställd på att jobba som dykare någon gång i framtiden. Men eftersom det är en liten bransch visste han inte riktigt hur han skulle gå till väga. Efter studenten började han istället att jobba som svetsare och kombinerade det med ett deltidsjobb som brandman. Kombinationen av erfarenheter ledde ganska snart till idén om ett eget dykföretag och för sju år sedan startade han Extreme Work.
– Jag hade en bra kombination av kunnande och att starta eget var ett sätt att ta sig in i dykbranschen på.

Med Extreme Work utför Kenneth alla möjliga typer av jobb som ingen annan kommer åt. Svetsning, sprängning och montagearbete på djupt vatten med dålig sikt, till exempel. Eller besiktning av färskvattenintag i minusgrader eller renovering av kaj, för att nämna flera uppdrag.

”Det är inget glamouröst jobb direkt, men jag älskar det. Jag ville ha ett roligt och fritt jobb som kunde kombineras med mitt dykintresse. Det har jag nu.”

För att optimera sitt koncept med extrema tjänster bestämde sig Kenneth även för att utbilda sig inom klättring, så när han inte jobbar på djupa vatten kan han hänga längst uppe i ett vindkraftverk eller i vajrarna på Ullevi arena för att genomföra en besiktning.
– Sedan gör jag lite annat också. Nyligen var jag med på filminspelningen av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. De skulle filma ute på sjön, så jag hjälpte till med säkerheten och med att placera ut kamerabåtar.

Kenneths tips till de som funderar på att starta eget, eller som har andra stora drömmar, är att skaffa sig en bredd av kompetenser. På så sätt sticker du ut.
– Det finns alltid någon som är bättre än du inom ett visst område, men om du har två unika egenskaper kan du vara bäst på det. Om jag bara hade varit duktig på dykning skulle jag ha kunnat bli en av de bättre i Sverige. Men med mina egen­skaper som både dykare och klättrare sticker jag ut.

Ett annat gott råd från Kenneth är att göra det som känns kul och att inte oroa sig för mycket.
– Jag har aldrig tänkt så mycket på konsekvenser, på gott och ont. Men om du verkligen vill någonting är det en bra egenskap som gör att du vågar tar steget. Problem uppstår oavsett hur förberedd du är. Men har du en stark dröm är det viktigt att följa den, annars ångrar du dig.

Kenneth Gustavsson

Gör: Driver det egna företaget Extreme Works.
Utbildning: Svetsare, dykare, klättrare.
Karriärtips: Tänk inte för mycket.