”Tankens kraft kan förändra våra liv”
20 Nov 2014 kl: 00:00

”Tankens kraft kan förändra våra liv”

Del 4/4 i vår artikelserie ”Med målet att utveckla andra.
Del 1: Personlig tränare | Del 2: Lärare | Del 3: Diakon

Livs- och karriärcoachen Jana Söderberg fick tidigt i livet en prövning i mental styrka. Hon växte upp i Östtyskland med en dröm om att bli läkare, men det var ett livsval som endast blev möjligt om hon tackade ja till erbjudandet att jobba som spion för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Men priset var för högt.

1989 valde Jana, 21 år gammal, att fly landet tillsammans med sin pojkvän. Det var tre månader innan muren föll.

– Jag kommer alltid att minnas den natten. Det var en vändpunkt och en enorm upplevelse av existentiell frihet.

Jana läste slutligen till civilekonom och jobbade inom läkemedelsbranschen i Tyskland och senare i USA. Efter olika ledarbefattningar insåg hon att hon hellre ville jobba med vad som driver människor än försäljningssiffror.

”Att få bevittna människors upptäckt av sin vilja till förändring är magisk”

Under sin tid i USA träffade hon en svensk man och flyttade till Sverige, där hon utbildade sig till psykosyntesterapeut. Hon kombinerar i dag sin kunskap inom tre olika arbetsområden där hon kan dra nytta av sina tidigare erfarenheter och få utlopp för det som intresserar henne mest.

– Jag använder psykologins verktyg gentemot barn och ungdomar för att förebygga att man hamnar i terapirummet som vuxen. Jag har till exempel tillsammans med Söderköpings kommun utvecklat en läroplan som fokuserar på att bygga upp självkänsla och drivkrafter.

Som gammal gymnast är Jana också mycket intresserad av idrott och hon använder ofta verktyg från psykosyntesen för mentala träningspass i sitt arbete med olika idrottare. Hon jobbar till exempel med elitidrottare för att bygga upp dem mentalt inför tävlingar.

– Jag arbetar också inom näringslivet med kommunikation och ledarskapsfrågor. Där drar jag nytta av de visualiseringstekniker och de mentala verktyg som man använder inom idrotten. Med dagens moderna hjärnforskning vet man varför detta fungerar och då är det också helt okej att komma in i styrelserummen och prata om mental träning.

Janas uppdrag är att övertyga människor om hur tankens kraft kan förändra våra liv. Hon jobbar med samma typ av frågor men riktat mot olika målgrupper. Hon använder sin kunskap i allt från enskilda samtal till att stå på scen som föreläsare och har även hunnit med att skriva flera böcker. Hon jobbar också med Star for life, en organisation med rötter i Sydafrika. Organisationen arbetar med skolor i Sydafrikas mest HIV-drabbade områden och undervisar i mental träning för att få tillbaka ungdomars förmåga att drömma och att skapa en framtidsbild av sig själva och en ljusare framtidstro.

– Det ger mig en enorm dopaminkick att se människor utvecklas. Allra häftigast är oftast ögonblicket strax innan insikten växer fram. Man måste komma till insikten själv genom reflektion eller samtal. Att få bevittna människors upptäckt av sin vilja till förändring är magisk.