”Tänk så här när du söker högskola”
14 Mar 2013 kl: 00:00

”Tänk så här när du söker högskola”

Cecilia Rönn, 32, pluggade till maskiningenjör i Halmstad och jobbar som platschef på Ramlösa i Helsingborg där hon ansvarar för cirka 70 anställda. Det första vd-uppdraget kammade hon hem som 23-åring efter flera års intensivt engagemang i studentkåren. Här berättar hon om sin karriärresa.
– Jag ville jobba med teknik, det har alltid intresserat mig. Under studietiden blev jag engagerad i studentlivet, satt med i kårfullmäktige och var med och drev kårpuben. När jag tog examen hade det byggts ett nytt kårhus i Halmstad och det utlystes en ny tjänst eftersom det behövdes någon som skötte driften.

Cecilia sökte jobbet och fick det. Det i sin tur gjorde att hon lite senare också blev vd för bolaget och fick personalansvar.
– Jag fick vara med och bygga upp verksamheten och knöt mångakontakter med näringslivet, det var väldigt roligt.

Det var ändå snabbt jobbat, att sitta som vd vid 23.
– Absolut. Det var lite skrämmande men jag har alltid känt att det är bättre att prova något och ångra det än att ångra det man inte gjort alls.
Efter nästan två år som vd kände hon att det var dags att få användning för teknikutbildningen innan det var för sent.
– Jag tänkte att utbildning är en färskvara och ville prova på att jobba som ingenjör.
Hon började arbeta på ett byggföretag där hon sommarjobbat tidigare.
– Det var mycket teknik, vilket var kul, men jag ville inte bara ha det. Människor och verksamhetsutveckling det var mycket roligare, det blev en större variation. Efter ett och ett halvt år sökte jag mig vidare och handlade på Carlsberg där jag har en tjänst som är en blandning av teknik och människor, med både med både produktions- och personalansvar.

Där har hon nu varit sedan 2006 och förra året blev hon dessutom utsedd till Årets unga chef. Att hon lyckats så tror hon hänger ihop med att det är mycket lättare att bli bra på något som man tycker är roligt – och att detta är oerhört viktigt när man väljer utbildning.
– När jag började plugga var jag väldigt intresserad av kvalitetsspåret inom teknik. Jag trodde att jag ville jobba på ett större företag med kvalitetsfrågor, men under studietiden så ändrades det väldigt mycket och hade jag valt att börja plugga i dag så kanske jag inte hade gått samma utbildning.
– Egentligen handlar det om att hitta en utbildning som är rolig och som intresserar dig. De flesta är ganska breda och du kan nischa sig utefter resans gång. Det är jättesvårt att veta exakt vad man vill göra.

Ditt bästa tips inför studievalet?
– Först och främst ha en motivation att man vill plugga, det ska inte vara ett måste, och se till att välja något som du har ett intresse för och som verkar kul och utmanande. Sen är det också viktigt att gå in och titta mer i detalj på vad utbildningen innehåller. De flesta lärosäten försöker hänga med i tiden och svänger sig med coola uttryck, men se vad det verkligen betyder för att få en förståelse om det är den bästa typen av ämnen om områden för dig.