18 Dec 2008 kl: 00:00

Tänk negativt och må bättre

”En lycklig man skall alltid frukta, en olycklig man kan alltid hoppas”, lyder ett portugisiskt ordspråk som Anders Mathlein använder i sin bok Feel bad och må bra – överlevnadshandbok för pessimister, för att belysa påståendet att en pessimist blir glatt överraskad medan en optimist undrar varför det inte blev som man tänkt.

Den för många bakvända tanken att man som pessimist kan nå inre frid är främst ett sätt för Anders Mathlein att få människor att reagera mitt i den självhjälpslitteratur som har sköljt över oss de senaste åren.

– Jag vill sätta en käpp i hjulet för slentrianoptimismen, som jag kallar den, säger han. Många självhjälpsböcker lovar oss enkla lösningar på svåra problem och vi går på det eftersom vi vill tro att det finns sådana lösningar. Grundvillkoren är trots allt ganska kärva för oss människor. Allt vi sätter värde på ska ju bort en dag.

Då kan man fråga sig hur den synen på tillvaron kan få folk att må bättre.

– Ett sådant synsätt behöver inte betyda att man ser allt i svart, säger Anders Mathlein. En pessimist ser det onda som något naturligt och då framstår saker som välfärd och medkänsla som något att glädja sig åt och försöka bidra till.

– Inse att du inte förstår allt. Inte ens vetenskapen kan förklara meningen med livet. Ingen kan egentligen uttala sig om de frågorna. Om du inte tror på ett liv efter detta, förlika dig med att du inte begriper hur allt i universum hänger ihop. Och låt dig inte luras av böcker med titlar som Bli kvitt din stress på tio minuter. Lev här och nu i stället för att söka efter annat. Joshua Foa Dienstag, som jag skriver om i boken, har formulerat det bra när han säger att du kan försöka se tillvaron som en härlig utflykt med någon du tycker om – du vet att den är över om några timmar, men du kan verkligen njuta av den medan den pågår.

Artikeln har tidigare publicerats i Shortcut.