”Tänk inte att det är kört”
1 Jan 2013 kl: 00:00

”Tänk inte att det är kört”

”På måndag börjar mitt nya liv.” ”Nästa år, DÅ ska jag börja träna!” ”Nästa vecka ska jag sluta äta godis.” Nästa…

 

Förändringar kommer ofta inte av sig själva, men varför är känns det lättare att binda upp dem på en speciell dag, vecka eller datum – som nyår? Livscoachen Emma Pihl förklarar:

– Oftast för att du då inte behöver börja direkt, i dag. Det finns också lite tradition med nystart i förändring. Man kommer ofta på vad man vill förändra med lite distans från vardagen.

Men det behöver inte betyda att det blir lättare att komma igång med nya livet, bara för att du lägger allt krut på ett specifikt datum. Snarare tvärtom (vilket många säkerligen kan vittna om).

– Risken är större att det inte blir av eller att det blir plattfall när man ska börja storslaget ett visst datum. Börja när du känner dig motiverad och börja på en gång.

Ett klassiskt nyårslöfte är att man ska börja motionera och äta bättre. Emma Pihl förklarar hur du ska tänka för att lyckas.

– Börja i små steg. Se till att du befäster varje förändring som en vana. Man kan välja förändring utifrån plåsterprincipen. Är du en sådan som rycker av plåster eller lirkar av dem? Om du börjar med några små förändringar i taget kan det kännas mindre jobbigt.

Om du hoppar över träningen någon eller några gånger, äter det där fikabrödet trots att du lovat dig själv att låta bli, tänk inte att det är kört. Ett snedsteg betyder inte att hela slaget är förlorat.

– Var snabb med att starta om efter bakslag. Om du har godisfrossa en dag, hur många dagar tar det innan du hittar tillbaka till de vanorna du vill ha? Tänk inte att det är lika bra att godisfrossa hela dagen, helgen, veckan, månaden eller året eftersom du ändå sabbat det. Det gäller att lägga till positiva rutiner i din vardag!

 

Har du själv några nyårslöften?

– Jag har inte så mycket nyårslöften utan mer fokus för den kommande terminen. Men ett nyårslöfte behöver bli att dricka mer vatten, skratta mer och överraska nära och kära mer. Det blir ett roligare liv och jag vet att kroppen behöver vatten men jag blir aldrig törstig.

 

Vilket är det största misstaget man kan göra med sitt nyårslöfte?

– Gå med skuld, skam och självförakt genom året för att man inte lyckades hålla det.

 

Klara av nyårslöftet galant – 3 tips

1. Börja när du känner dig motiverad och börja på en gång.

2. Ta det i små steg och se till att varje ny vana sätter sig.

3. Om du får ett bakslag, ge inte upp. Allt är inte förlorat. Ta det från början och se till att skaffa positiva rutiner i vardagen.