10 Jun 2014 kl: 00:00

Täby kommun tänker utanför boxen

Nomineringen till Årets Employer Branding-kommun inför Universum Awards 2014, får det att rycka i tävlingsnerven hos personalchefen Irene Bergstrand och personalkonsulten Ann Holmgren.
– Det är nu år av hårt arbete i det tysta börjar ge frukt. I år vinner vi, säger Irene med ett skratt.

Den lättsamma tonen till trots ligger det mycket allvar i kommen­taren, för årets nominering är om något, resultatet av ett lång­siktigt arbete för att sätta arbetsgivaren Täby kommun på kartan, både vad gäller studenter och redan befintliga medarbetare.
– Täby är en kommun som ligger i framkant inom många områden och inte minst inom HR-området. När det gäller Employer Branding har vi börjat i ”behålla-rutan” och jobbat internt med våra värden och våra medarbetares utveckling. Vi vill inte vara ett flashigt skyltfönster, vi vill hålla det vi lovar våra medarbetare, säger Ann.

Resultatet syns nu även på papperet. Kommunen har slående bra siffror i medarbetarundersökningar både vad gäller trivsel, förtroende för cheferna och engagemang hos medarbetarna. För tredje året i rad har Täby kommun lägst sjukskrivningstal i hela Stockholms län bland kommunerna. Ett kvitto på att man är på rätt väg, menar Irene:

– Vi har en HR-avdelning som vill framåt och både den politiska ledningen så väl som de högsta tjänstemännen står verkligen helt bakom Employer Branding-arbetet.
Nyckeln till framgång, menar Irene är kommunens starka fokus på att utveckla ledarskapet:

– Våra medarbetare är de som skapar mervärdet för våra invånare. Cheferna ger sina medarbetare förutsättningar att göra sina jobb. Därför fokuserar vi mycket på ledarskap och har just lanserat ett nytt personalpolitiskt program där vi dragit upp riktlinjerna för hur vi ska jobba långsiktigt och få en tydlighet med vad vi vill i framtiden genom att skapa tydlighet kring förväntningar på chefer, medarbetare och arbetsgivare. Vi vill ladda våra chefer med bra kompetensutveckling och stöd så att medarbetarna känner sig sedda och delaktiga. Var och en skall känna att de är en del i ett större sammanhang.

Ann framhåller vikten för arbetsmarknadens aktörer att våga kliva utanför den berömda boxen för att locka till sig nya talanger:
– Vi är en modern, flexibel arbetsgivare och vi kommer att vara den okonventionella kommunen som krossar myten om att det skulle vara trist att jobba inom det offentliga.

Minuter bort byggs just nu ett helt nytt centrum, där kommun­huset snart ska inta sina ultramoderna lokaler. Inom kort går en ny, spännande annonskampanj igång, och i samma veva lanserar Irene och Ann tillsammans med sina kollegor på HR-avdelningen ett nytt arbetsgivarerbjudande till morgondagens talanger. Budskapet är kristallklart:
– Täby kommun är på G – nya projekt dras igång hela tiden! Här finns utrymme att utvecklas för den som vill och vågar, avslutar Irene Bergstrand.