Det är lätt hänt att man hamnar i ett ekorrhjul där man jobbar på månad in och ut, väntar på löning och drar kortet på automatik. Många tycker att ekonomi är ointressant, eller rent av läskigt, och väljer därför att inte investera speciellt mycket tid i det, även om det gäller ens egna pengar. Det går att göra så, men det kan göra dig mer sårbar. Det kan dyka upp situationer där du behöver stå för oväntade kostnader, vill investera i något eller rent av skulle vilja ha friheten att lämna en trygg inkomst. Då börjar man plötsligt tänka på alla kaffekoppar och take-away luncher, dyra telefonräkningar och onödiga taxiresor som man kunde skippat, och istället lagt på ett sparkonto.
Det kan vara enklare sagt än gjort, vi är människor. Men med lite ansträngning kan man komma långt. Här är några enkla knep som hjälper dig att ta makten över din vardagsekonomi.
Betala i tid
Låt inte räkningarna ligga och damma. Betala dem så fort de dyker upp, eller ännu bättre – installera autogiro. Då minimerar du risken för påminnelseavgifter eller ännu värre, inkassokrav.
Promenera mera
En SL-biljett eller kort taxiresa kan kännas som småpengar, men i längden blir det mycket – och om du får välja är det kanske inte där du lägger pengarna. Promenera dit du ska, och se till att klä dig bra för att inte hitta ursäkter som att du har för tunn jacka eller obekväma skor. På det här sättet får du in vardagsmotionen också, och kanske kan du bespara dig det där dyra gymkortet på köpet?
Se över dina abonnemang
Mobil, bredband, TV, HBO, Netflix, Gymkort, Spotify, Bookbeat… listan fortsätter. Blir din mobilräkning onödig dyr varje månad? Tittar du ens på TV? Behöver du fem olika streamingtjänster? Många av våra abonnemang står förmodligen bara och tickar då vi glömmer bort dem, eller är för lata för att orka ta tag i det. Sätt av tid för att se över alla dina medlemsavgifter, och analysera om du verkligen nyttjar dem.
Skapa rutiner
Man ska inte underskatta makten av struktur och ordning. Vi är vanemänniskor som ofta agerar och fungerar per automatik, och en vana kan fort bli destruktiv om vi inte tänker efter. Det kan handla om att vi alltid stannar till på samma ställe för en morgonkaffe, att vi alltid köper samma dyra lunch eller handlar på samma dyra affär. Skapar vi oss rutiner som att istället alltid göra eget kaffe på morgonen, laga matlådor och kanske utforskar vad närområdet har för alternativ till mataffärer har vi plötsligt gett oss själva nya, mer sparsamma rutiner. Det kan handla om flera tusen kronor per månad.
Starta ett sparande
Alla pratar om det, men gör alla det? Det är sådan sak som vi hela tiden tänker att vi ska ta tag i, men inte förmår. Kanske har du pension via ditt jobb, men det kan vara värt att sätta upp ett eget sparande också, och kanske till och med investera. Skillnaden på att spara och investera ligger i avkastningen, som förhoppningsvis är högre vid en investering, men innebär en större risk än vid ett vanligt sparande. Om du väljer att investera kan du till exempel göra det i aktier och fonder (men egentligen vad som helst; fastigheter, konst etc) och då förvänta dig att dina pengar växer. Bestäm en summa för varje månad med målet att öka den med tiden, du kommer förmodligen tycka att det är kul att se ditt sparkonto växa.
Ta hjälp av apparna
Idag finns ett stort utbud av appar som ska hjälpa dig att hålla koll på såväl dina utgifter som ditt sparande. Dreams, PFC, Tink, Fundler och Mina Tjänster är några exempel på sådana som hjälper dig att hålla koll, motiverar dig att spara, hjälper dig att investera och föreslår förbättringar.
av: Linn Wiklund Wandrup