Ta kontroll över utvecklingssamtalet
9 Apr 2014 kl: 00:00

Ta kontroll över utvecklingssamtalet

Ett utvecklingssamtal är precis vad det låter – ett samtal i utvecklande syfte. Ändå är det så lätt att bli nervös. Många gånger kan det kännas som att lägga huvudet på bordet och vänta på att chefen ska lyfta yxan, fastän det egentligen bara är en pratstund. Paul Falcone, författare och forskare i personalfrågor, menar att det går att vända nervositeten och se samtalet som en möjlighet till förbättring. Det viktigaste är att ta initiativet och visa framfötterna, menar Falcone. Affärstidningen Forbes har listat en sammanfattning av Falcones bästa tips.

1. Var inte känslosam. Kom ihåg att utvecklingssamtal är subjektiva, och beror mycket på hur din chef är som person. Ta inget personligt.
2. Granska dig själv i förväg. Vad har jag gjort som är bra och dåligt? Var förberedd på vad chefen kan komma att ta upp.
3. Samla kontinuerligt dina prestationer under året. Din chef kanske inte kommer ihåg uppdraget som du genomförde för 10 månader sedan.
4. Ta tillfället om be om mer stöd där det behövs – för att du ska kunna göra ett ännu bättre jobb.
5. Precisera dina mål. Vad vill jag ha uppnått om ett år? Ha en tydlig målbild,  på så vis underlättar du också nästa års utvecklingssamtal.
6. Prata med vanligt och enkelt språk. Var konkret och generalisera inte!
7. Hantera kritik, ta ansvar och be om ursäkt för dina misstag.
8. Slutligen – tacka din chef för bra feedback.