Ta kontroll över din praktik
17 Mar 2011 kl: 00:00

Ta kontroll över din praktik

Min första inblick i yrkeslivet fick jag en höstdag i sexan. Jag hade fått praoplats i en bokaffär. Mina arbetsuppgifter var ganska avancerade. Jag var ansvarig för pennsektionen. Gissa om jag var stolt? I fyra dagar fick jag packa upp pärmar, trava A4-papper på hyllor och sortera in tuschpennor i fack efter färg. Samtidigt kunde jag inte låta bli att känna mig dum. Var jag inte smartare än såhär? Jag hade ju högsta betyg i matte. Förtjänade faktiskt lite mer kvalificerade arbetsuppgifter.

Att komma till en ny arbetsplats utan riktig erfarenhet eller tidigare yrkesvana kan sannerligen vara omtumlande. Du vet att du kan, har läst på universitetet, är helt enkelt jäkligt bra, samtidigt som du känner dig vilsen och lite bortkommen. Iakttagen på något vis. Vad göra?

Många av mina gamla kurskompisar snackar om sina tidigare, mindre bra praktikplatser, berättar om översittarchefer, högfärdiga kollegor och andra diverse företeelser. Och visst kan det kännas surt. Du är ny, får kanske göra sådant andra inte orkar eller har tid med. Men du kan också välja att vända på steken och dra fördel av situationen.

En praktik är, förutom en chans att få in en fot i drömbranschen och skaffa sig bra meriter, ett gyllene tillfälle att insupa kunskap och lära sig av andra. Ta chansen att hävda dig och visa att du kan. Får du otillräckliga instruktioner, be om hjälp. Dötid? Kom med ett eget initiativ. Våga fråga efter det du vill ha. Låter det som självklarheter? Kanske, men det är också lätt att glömma att du själv kan påverka mer än du tror.

Efter nästan en vecka av pennsorterande i bokhandeln fick jag till slut, sista dagen på praktiken, visa min klipskhet och hjälpa till i kassan. Kanske såg butikschefen mitt starka missnöje. Hade jag vågat konfrontera honom tidigare hade saken säkert löst sig långt innan. Visst, det där var länge sedan. Då var jag tolv år gammal. Men ända sedan den dagen måste jag ofta påminna mig om att inte tappa greppet om ratten. Jag bestämmer hur slutresultatet blir, i nästan alla situationer. Vem som bestämmer hur din praktik blir är ingen mindre än allra smartaste du.