8 Nov 2010 kl: 00:00

Ta en smygtitt på Shortcut 4

I årets sista Shortcut, som kommer ut i början av december, listar vi årets uppstickare, 100 sköna förebilder som har gjort 2010 till ett mer färgstarkt år. Vi har skuggat Linda Skugge och tar pulsen på uppstickarnas uppstickare. Handfasta tips älskar vi på Shortcut, denna gång har vi tagit oss an hur man identifierar sina emotionella lönefällor, mobbning på jobbet och hur man slutar nojja över onödigheter. Vi resonerar även kring hur Jante påverkar oss, kollar hur det går med jätteflytten i Kiruna och vår krönikör Carlos Rojas ifrågasätter allas vår stressade uppsyn i dessa tider.

 

Här är en smygtitt av de olika delarna:

Årets uppstickare
I Shortcuts uppstickarlista trängs 100 inspiratörer som har gjort 2010 till ett mer färgstarkt och innovativt år. Här finns alltifrån entreprenörer med galna och lyckade idéer till Europas bästa lärare och avslutningsvis dyker vi ner i ett längre porträtt av årets främsta uppstickare. Vem det är? Självklart håller vi det hemligt fram till 1 december.

 

 

Lina Thomsgård
Lina Thomsgård intervjuas i Perspektiv.

Perspektiv: Lite snack och mycket verkstad
Möt fyra personer som har uppmärksammat orättvisor, ojämlikheter och som i stället för att snacka så har de skridit till handling på en gång. Lina startade Rättviseförmedlingen, Sebastian blev företagsledare för The Fair tailor som syr upp skjortor i Nepal, Nikoo är initiativtagaren till Tandläkare utan gränser och Andie är grundanden till Geek girl.

Kiruna

Dokument: Vi som flyttar Kiruna
Vad är mer uppstickigt än att bestämma sig för att flytta en hel stad? Shortcut har skickat vår mästerberättare, Marcus Wilhelmsson, till Kiruna för att prata med dem som arbetar dagligen med denna jätteflytt.

Karriärdag med Linda Skugge
Att följa efter Linda Skugge kräver att man kan hänga med i svängarna. Vid sidan av att driva två företag skriver hon på en barnbok och en pjäs, svarar på frågor i Ica-kuriren, bloggar och mycket mer.

Smarta vägar – konkreta tips och trix för en enklare jobbvardag

* Mobbning är knappast något som bara sker på skolgårdar och bland barn. Det är tyvärr alldeles för vanligt på alldeles vanliga arbetsplatser. Shortcut uppmärksammar ett antal initiativ och verktyg för att motarbeta vuxenmobbning.

* Rösten som tillgång. Den som tränar sig i att använda rösten på rätt sätt kan räkna med mer pondus större trovärdighet i jobbsammanhang. Vi vet hur du gör.

* Emotionella lönefällor. Se till att inte komma tomhänt från förhandlingsbordet på grund av att du halkat in i känsloargument som inte biter på chefen. Här är de vanligaste fällorna, och så här undviker du dem.

* Alla är vi säljare. Stjärnsäljaren Per Lange utbildar folk ikonsten att sälja bättre. Nu har vi pumpat honom på bra och konkreta råd för hur alla på företaget kan bli bättre på det där med att sälja.

* Sluta nojja över onödigheter. Det är lätt att fastna i oro och stress, så att tankarna snurrar runt snabbare och snabbare därinne i skallen. Psykoterapeuten Astrid Palm Beskow berättar om sätt att bryta dåliga mönster och konsten att nojja lagom mycket i livet.

* Våga säga ifrån på jobbet. Det kan vara svårare att stå upp för sig och säga ifrån på ett bra sätt på jobbet, jämfört med hemma. Det gäller att det inte slår över i grinighet och vredesutbrott…

Shortcut magasin kommer hem i brevlådan till dig som är premiummedlem på Shortcut.

Är du inte premiummedlem? Uppgradera dig här!