16 Sep 2010 kl: 00:00

Swedbank ett modernt företag

Catrin Fransson började sin karriär i bankvärlden redan under studietiden. I dag är hon chef för den svenska verksamheten i Swedbank med 377 kontor, 4,1 miljoner privatkunder och 280 000 företagskunder.

Vad var det som fick dig att välja en karriär fylld av kundrelationer, räntesatser och finansieringsbeslut?
– Dels för att jag ville jobba med människor och dels för att banksektorn är en så viktig del av samhället. Det är tack vare bankernas finansiering som Sveriges företag kan expandera och människor får möjlighet att förverkliga sina drömmar om ett hus, en bil eller ett eget företag.   


Bankvärlden uppfattas ibland som konservativ och lite tråkig!

– Jag tycker inte att det stämmer. Swedbank är ett modernt företag med många unga medarbetare och mycket nytänkande. Vi har alltid legat långt framme när det gäller ny teknik, och vår senaste utveckling av mobilbanken med både iphone och Android apps, har snabbt fått många användare.

Hur har din karriär inom Swedbank sett ut?
– Jag har haft ett femtontal olika roller sedan jag började på Swedbank. Jag har både jobbat centralt och lokalt och haft olika specialist- och chefsroller. Min drivkraft i karriären har varit nyfikenhet och att jag ständigt velat lära mig nya saker. Jag föredrar att jobba nära våra kunder. Det är ute på fältet som pulsen finns. Som Sverigechef delar jag min tid mellan huvudkontoret i Stockholm och våra kontor runt om i landet.

Hur skulle du vilja beskriva Swedbank?
– Swedbank är en decentraliserad bank, med en mängd lokalkontor och en stor bredd av kunder. Men vi nöjer oss inte med att bara göra affärer, här finns också ett stort samhällsengagemang. Vi har till exempel dragit igång projektet ”Unga jobb” som har som mål att hitta praktikplatser åt unga arbetslösa. På Swedbank har vi ett stort antal kundföretag i vårt nätverk, och det här är ett sätt att använda det. Hittills har vi ordnat 1 000 praktikplatser på 100 orter. Det är ett exempel på hur vi tar vårt samhällsansvar. Vi vill också bidra till en bättre miljö. Swedbank miljöcertifierades för flera år sedan, som första börsnoterade bank i Norden, och vi har en rad miljö- och etiska fonder i vårt sortiment. Sedan en tid tillbaka har vi ett samarbete med Världsnaturfonden, där vi skänker en del av kortintäkterna till olika projekt. Samhällsengagemanget genomsyrar hela verksamheten.


Vad finns det för karriärmöjligheter för nybakade ekonomer?

– Många börjar inom kontorsrörelsen, som privat- eller företagsrådgivare. Men det finns också andra roller inom Swedbank, som till exempel marknadsförare och projektledare. Vi har en jättestor it-avdelning och flera dotterbolag, bland annat Robur, som är Nordens största kapitalförvaltare. Är du intresserad av en internationell karriär så finns kontor i Baltikum, Ukraina, Ryssland, USA, Luxemburg, Spanien och Kina. På Swedbank finns alla förutsättningar för en lång och spännande karriär.

 

Text: Jacqueline Fahlander