SVTs vd: ”Vårt uppdrag viktigare än någonsin”
12 Okt 2015 kl: 00:00

SVTs vd: ”Vårt uppdrag viktigare än någonsin”

Hur fick du vd-jobbet på SVT?
– Jag blev kontaktad av en headhunter som jobbade tillsammans med SVT:s styrelse. Den korta frågan löd: ”Har du lust att träffa oss?”. Sedan hade vi ett väldigt bra möte.

– Eftersom jag har varit i branschen länge har jag funderat mycket över utvecklingen och hur medievanorna förändras. Jag har till exempel sett hur enormt växande intresset är för rörlig bild i alla former. SVT står inför flera spännande utmaningar, som digitaliseringen och internationaliseringen.

Vad drömmer du om att ha makt över?
– Jag tänker inte riktigt så. Men jag ser det som enormt viktigt att slå vakt om public service-uppdraget, som i dag är viktigare än någonsin. Det räcker med att titta på mina egna flöden i sociala medier – om inte jag själv anstränger mig för att få in nya perspektiv så kommer jag enbart möta samma typ av människor, med liknande bakgrunder, som jobbar i min bransch, och så vidare. I dag lever vi mycket vid sidan av varandra och det är inte säkert att vi möts. Där tror jag att public service har en viktig roll för att förena människor och ge dem möjlighet att sätta sig in i en annan persons verklighet.

Vem tycker du har för lite makt i Sverige?
– Om man tittar på branschens utveckling ser man en väldigt god möjlighet för medieföretag att faktiskt ta hjälp av allmänheten, lyssna av mer längs vägen, göra användartester och liknande. På SVT låter vi till exempel barn och ungdomar vara med i utvecklingen av sajter och program som riktar sig till dem. På så vis ger vi dem en viss makt.

Hur mycket tjänar du?
– 200 000 kronor i månaden.

Ångrar du någonting du har gjort i karriären?
– Om jag hade fått göra något annorlunda hade jag gärna jobbat ytterligare någon period utomlands. Som utrikeskorrespondent för SR arbetade jag i Norge tre år och i Bryssel en kortare period, och det var extremt lärorikt.

Har du varit riktigt nervös någon gång?
– Jag tror att det är viktigt att känna den där anspänningen. Då får du en extra skärpa, är närvarande i stunden och lyssnar in mer. Jag skulle bli orolig om jag inte kände mig pirrig ibland.

Vem har mest makt över din fritid?
– Min dotter. Jag tycker väldigt mycket om att paddla kajak och nu börjar hon bli så pass stor att hon kan följa med, så vi brukar ge oss ut i en K2 tillsammans.

Vilket SVT-program vill du ha tillbaka i tablån?
– En favorit som jag har saknat är Bron, som visserligen kommer tillbaka nu i höst (hade premiär den 27 september, reds anm). Jag blir alldeles entusiastisk bara av att höra ledmotivet! Annars tittar jag mycket via SVT Play och söker upp olika program där. Jag tittar gärna på Jills veranda, och Atleterna är också roligt att följa. Och självklart ser jag nyhetssändningarna.