10 Feb 2009 kl: 00:00

Sveriges mesta ”gör-det-själv”-artist

sofiatalvik "Om du inte är rädd för att jobba hårt så starta eget." Shortcutmedlemmen Sofia Talvik är singer-songwriter, driver sitt eget skivbolag och frilansar som grafisk formgivare. Hon ligger i framkant när det gäller webstrategi och är just nu aktuell med ett uppträdande på Twitters Twestival på torsdag.   Sofia beskriver sig själv som Sveriges mesta DIY-artist: – Jag driver mitt eget skivbolag och gör allt från att skriva och framföra min musik till att spela in och marknadsföra den. Man skulle kunna säga att min musik är akustisk singer/songwriterpop.   Sofia är aktiv när det gäller att hitta nya online-kanaler att marknadsföra sig på – och att vara där så fort som möjligt. Hon har en egen webbplats, Myspace, Facebook och microbloggar på Twitter och Bloggy. Dessutom finns hon på Spotify, Last FM och LiveJournal. – Jag tycker att det är viktigt att vara aktiv och ha en närvaro på så många sätt som möjligt. Internet är ett billigt och enkelt alternativ till tv-reklam och annonser för mig som driver mitt eget bolag och inte sitter på några Sony-miljoner. Sen ger det mig en relation till mina fans som jag också värdesätter.  Sofias tips för andra som vill marknadsföra sig via nätet är att skaffa en bra, sökmotoroptimerad hemsida med mycket innehåll: – Var noga med att uppdatera din hemsida ofta och använd en plattform som är sökarvänlig. Du kan ha en skitsnygg flash-sida men vad hjälper det om ingen hittar den på google? På torsdag anordnar micro-bloggsajten Twitter en världsomfattande festival i 175 olika städer där intäkterna går till en insamling för rent vatten. Sofia deltar med ett uppträdande på Stockholms Twestival. Varför en gala för rent vatten?   – Varför inte. 1,1 mijarder människor saknar rent dricksvatten. Här i Sverige tar vi för givet att det vatten som kommer ur kranen är lika bra som det du kan köpa i affären, men i många länder är det inte en självklarhet.  Jag tycker att man ska försöka hjälpa där man kan och har möjlighet. För mig är det lätt att bidra med musik, men om man inte kan sjunga går det lika bra med en hundralapp. Sofia är musiker,driver sitt eget skivbolag och jobbar med grafisk formgivning – hur hinner hon allt? – Det mesta går i perioder. Runt ett skivsläpp jobbar jag bara med musiken, men sen finns det också långa perioder emellan som jag i stort sett bara jobbar som grafisk formgivare på för att försörja mig och finansiera skivbolaget. Hur kom du igång med att starta och driva ditt eget skivbolag? – Jag ställer väldigt höga krav på mig själv och insåg snabbt att ingen annan kommer att jobba lika hårt för min musik som jag själv. Ligger man på ett bolag är man en i mängden av artister, på mitt bolag är jag alltid den prioriterade artisten. Sofia rekommendar andra att starta eget – om man är beredd att hugga i: – Om du inte är rädd för att jobba hårt så starta eget! Men minns att inget sker av sig själv, alla framgångar är frukten av ett väl genomfört arbete! I slutändan får man ut så mycket mer av allt om man har sitt eget bolag, även om det kan kännas tufft ibland.   Läs mer om Sofia och lyssna på hennes musik här: http://www.sofiatalvik.com/ Besök Sofia på Shortcut här:
http://www.shortcut.nu/users/view/21514/