Sveriges mäktigaste kvinna inom IT håller balansen
9 Feb 2015 kl: 00:00

Sveriges mäktigaste kvinna inom IT håller balansen

Sara Mazur basar över 650 forskare i 14 olika städer runt om i världen med uppgift att tillsammans driva Ericssons produktutveckling framåt. Arbetet innebär att se trender tidigt och förstå vart teknikutvecklingen är på väg. Just nu är 5G i fokus, nästa generations mobila nätverk, som ryktas vara extremt snabbt. I Sara Mazurs roll får hon arbeta med det hon älskar mest: teknik, forskning och människor. Men hennes CV innehåller mer än så. Utöver hennes tjänst är hon doktor i fusionsplasmafysik, har 69 egna patent och är utnämnd till Sveriges mäktigaste kvinna inom IT. Den fullspäckade karriärvardagen kombinerar hon dessutom med hus, familj och barn.

Hur kom det sig att du började jobba för Ericsson?

– Ericsson kändes som det mest spännande och häftiga valet om man vill jobba med teknik. Jag är intresserad av både teknik och människor och i min tjänst får jag kombinera båda delarna. Dessutom satsar Ericsson medvetet på forskning med mål om en långsiktig framförhållning inom teknik. Företaget har långa traditioner men förändras ändå hela tiden. Därför har jag inte sett någon anledning att söka mig härifrån under mina 19 år på Ericsson.

”Ericsson kändes som det mest spännande och häftiga valet om man vill jobba med teknik”

Vilka utvecklingsmöjligheter erbjuder Ericsson?
– Det finns väldigt många spännande roller eftersom vi är ett så stort företag i en bransch som påverkar alla. Dessutom finns det möjlighet att byta inriktning om man hellre vill göra något annat. Man kan jobba med många olika saker utan att behöva byta arbetsgivare.

Hur uppmuntrar Ericsson sina medarbetare att vara innovativa?
– Vi vill uppmuntra alla att uttrycka och realisera idéer. Ett exempel är att alla på forskningsavdelningen uppmuntras att gå vidare med sina idéer och bygga prototyper. Generellt sett så är Ericsson ett mycket innovativt företag, annars skulle vi inte finnas. Vi är 138 år gamla och utvecklas kontinuerligt. Tänk dig, för ungefär 40 år sedan fanns inte mobilen – idag är det hela vår verksamhet.

På vilket sätt tycker du att Ericsson är en flexibel arbetsgivare?
– Det finns en familjevänligkultur på Ericsson, en respekt för att man har barn och ibland måste anpassa sitt jobb därefter. Jag har varit föräldraledig två gånger och båda gångerna har det fungerat utan problem. Min chefstjänst har väntat på mig.

Vad är balans i livet för dig?
– Att kunna ha ett roligt och stimulerande jobb utan att behöva välja bort familjelivet. På Ericsson kan man hantera båda delarna. Men det är inte alltid lätt. Min man har också ett chefsjobb och oförutsedda saker sker – barn blir sjuka, till exempel. Mitt tips till andra föräldrar i karriären är att ordna det praktiska så att det flyter på när något oförutsett sker.

 

Fotnot: Sveriges mäktigaste kvinna inom IT utnämns årligen av sajten Computer Sweden.