”Sveriges hemligheter ska förbli hemliga”
11 Nov 2015 kl: 00:00

”Sveriges hemligheter ska förbli hemliga”

Slösurfande eller dåliga dagar är inga alternativ när du har ett extremt ansvarsfullt yrke. I en ny artikelserie träffar vi fyra personer vars jobbvardag handlar om att skydda Sveriges hemligheter, handla aktier för tiotals miljoner kronor eller ha andra människors liv i sina händer. Här gäller totalt fokus! I dag träffar vi krypto- och IT-säkerhetschefen Pia Gruvö.

Del 1: Flygledaren ansvarar för tusentals liv – varje dag.
Del 2: Neurokirurgen opererar 150 hjärnor om året.

I en anonym kontorsbyggnad vid Frihamnen i Stockholm finns en av landets hemligaste ­arbetsplatser. Här har Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, delar av sin verksamhet – en verksamhet som till stor del är sekretesstämplad vad gäller omfattning, arbetsuppgifter och anställda.

En offentlig person som däremot får synas med namn och bild är Pia Gruvö, som sedan 2007 är chef för avdelningen för krypto och IT-säkerhet.

– Här jobbar några av landets främsta experter på området med allt från kravställning till utveckling, granskning och godkännande av krypto- och IT-säkerhetsprodukter. Vi ska se till att Sveriges hemligheter förblir hemliga, helt enkelt, säger Pia, och berättar att avdelningen växer och därför ­söker fler medarbetare.

Kryptolösningarna är till totalförsvaret och kan därför vara allt från krypton till radiokommunikationen mellan JAS-plan, till VPN-krypton som används när myndigheter ska utbyta hemlig information. När det gäller IT-säkerhet jobbar man enbart mot Försvarsmakten och närstående myndigheter.

”Främmande makter har intresse av att komma åt våra system, och då blir det naturligt­vis ännu viktigare att hemlig information hante­ras på ett säkert sätt”

Pia har jobbat med krypto sedan hon tog sin universitetsexamen i Lund 1987. Som matematiker­ fanns två jobb att söka i Stockholm: det ena var som aktuarie på Folksam, det andra som kryptolog på Försvarets radioanstalt, FRA, som Must samarbetar mycket med.

– Båda områdena var helt okända för mig. Jag var på intervju för dem samma dag, men som tur var fick jag svar från FRA först. Det är jag väldigt glad för i dag! Krypto-området är inte bara viktigt, det är oerhört spännande och utvecklande. Det är en kombination av matematik, teknik, ­regelverk, diplomati och mycket annat.

Mycket har hänt under Pias år på Must. Den skenande digitala utvecklingen gör att kraven ökar på både säkerhet och användarvänlighet.

– Vi måste hela tiden väga de två sakerna mot varandra. Det är en utmaning att kravställa och utveckla produkter som inte ska kännas omoderna när de väl lanseras.

En annan stor förändring som skett är andra länders inverkan på Sverige – på både gott och ont.

– För 15 år sedan satt Sverige mest i sin egen bubbla, medan vi i dag samarbetar och kommunicerar mycket med andra länder. Sedan har vi ett helt annat säkerhetspolitiskt läge i dag, där hoten mot Sverige ökar. Främmande makter har intresse av att komma åt våra system, och då blir det naturligt­vis ännu viktigare att hemlig information hante­ras på ett säkert sätt. Rikets säkerhet handlar rent krasst om liv eller död.