5 Nov 2008 kl: 00:00

Svensk talang eftertraktad i världen

Talang är hett just nu och företagen slåss om att locka de bästa talangerna till sig. Per-Ola Karlsson, vd för management­konsulterna Booz Allen Hamilton i Sverige, listade talangjakten som en av de viktigaste nya trenderna i ett nummer av Civilekonomen. Så här förklarar han det för Shortcut:

– En av företagsledningarnas viktigaste frågor just nu är hur de skall attrahera och utveckla sitt humana kapital, inte minst med fokus på topptalangerna. Ska man lyckas behålla de allra bästa inom företaget måste de erbjudas minst lika utmanande och utvecklande möjligheter inom det egna företaget som utifrån.

Global Talent Index (GTI) görs på initiativ av tidningen The Economist och mäter var den globala talangbanken befinner sig just nu samt bedömer var den kommer att befinna sig om fem år. Enligt undersökningen ligger Sverige bra till när det handlar om talang. Bara USA, Storbritannien, Kanada och Holland spöar oss när det gäller att ”fostra begåvning”. Samma undersökning innehåller en prognos som pekar på att Sverige fortsätter att ligga i topp på olika talangrelaterade områden.