Svaret på intervjuns obekväma fråga
21 Feb 2014 kl: 00:00

Svaret på intervjuns obekväma fråga

Att bli ombedd att prata varför du slutade på din förra arbetsplats sätter press på dig oavsett om ditt svar är enkelt eller komplicerat. Men, det behöver inte vara så svårt.

Var ärlig: Detta borde vara självklart, men du måste absolut vara ärlig om skälet till att du lämnade, inte minst eftersom en potentiell arbetsgivare kan (och i många fall kommer) kolla dina referenser hos din senaste arbetsgivare.

Var positiv: Även om du hade en bedrövlig chef, prata inte skit om den eller din tidigare arbetsgivare under en intervju. Om du behandlades orättvist, måla inte upp dig själv som ett offer. Säg hellre att jobbet inte passade dig.

Håll det kort: När du väl har svarat på frågan finns det ingen anledning att hålla dig kvar kring den. Ju längre du fortsätter att prata, desto mer sannolikt är det att du börjar öppna upp dig om saker som inte är nödvändiga. Om rekryteraren vill ha ytterligare information kommer hen att be dig att utveckla.

Fokus på nya jobbet: Det bästa sättet att avsluta ditt svar är att återknyta till det som är viktigast – varför du är intresserad av det jobb du intervjuas för. Nämn arbetsuppgifter i din eventuella nya roll som du är intresserade av, som kanske tar till vara på kompetenser du har som inte tidigare fått blomma ut.

Kom slutligen ihåg att varje fråga du får är en chans att visa upp dina egenskaper, din personlighet och ditt intresse för tjänsten. Du har redan passerat den första gallringen, och intervjun är din chans att glänsa. Så när frågan om ditt tidigare arbete kommer, håll svaret kort, ärligt och positivt, så tar du dig till nästa fråga på nolltid.

Källa: The DailyMuse